Enorma kinesiska kolkraftverk bidrar kraftigt till koldioxidutsläpp, men det är den smutsiga luften som bekymrar kineserna mest. Foto: TT

Kinesisk växthuseffekt i skymundan

Publicerad

Växthuseffekten är en icke-fråga för många kineser, trots att de enorma kolkraftverken bidrar kraftigt till koldioxidutsläppen. I stället är det den smutsiga luften som bekymrar kineserna mest.

Yang Guo jobbar i ett av de mest förorenade områdena i Kina. Han är en av de hundratals miljoner kineser som med hjälp av det ekonomiska uppsvinget fått det mycket bättre de senaste tio åren.

Han bor i en liten by utanför staden Qianan och jobbar för ett av de största stålverken i provinsen.

#vårtklimat

Stålverket låg tidigare i Peking men inför olympiaden 2008 tog myndigheterna beslutet att flytta det 20 mil utanför huvudstaden.

Det innebar också att föroreningarna flyttades ut. Så nu tillhör de provinser som sträcker sig i en båge nordöst om Peking till de områden som har de största föroreningarna i Kina.

Farlig luft överst på agendan

Den dagen jag träffar Yang Guo har myndigheterna utfärdat en varning för att luften är hälsofarlig och smogen ligger tät över byn. Det är Kinas mest akuta problem och gör att koldioxidutsläppen och dess påverkan på klimatet kommit i skymundan.

För den påverkar inte människors hälsa på samma sätt som de farliga utsläppen från till exempel kolkraftverk och stålverken. Vad tycker då Yang Guo ska göras för att förbättra miljön? Han jobbar ju för ett företag som har stora utsläpp.

– Myndigheterna har infört bestämmelser för att få minska utsläppen, säger han. Och det har redan påverkat oss här. Flera fabriker har till exempel redan stängts, säger han.

”Staten kan göra mer”

Yang Guo anser inte att han själv kan göra särskilt mycket för att påverka.

Att kinesernas höjda standard även bidrar till den globala uppvärmningen är inget han tänker särskilt mycket på, utan det är kolröken han andas in som är det akuta problemet.

– Vi kan tyvärr inte göra så mycket, men staten kan göra mer, säger Yang Guo. Jag skulle vilja ha gas för att värma upp våra hus i stället för kol som vi har nu.

Han vill inte visa upp sitt eget hus. Men vi får följa med till en granne som kan visa att husen fortfarande värms upp med smutsigt kol. Och nu när vintern närmar sig är det en av de främsta anledningarna till den dåliga luften.

Drömmer om en egen bil

Men trots alla miljöproblem, så är det strävan efter ett bättre liv som står högst på önskelistan. De senaste årtiondena har Kina gått från att vara ett av jordens fattigaste länder till att nu tillhöra mellanskiktet i världen.

Landet har näst flest miljardärer efter USA och flera hundra miljoner människor beräknas tillhöra medelklassen. Och ännu fler vill höra dit.

Så därför sparar Yang Guo liksom många andra kineser en stor del av sin lön. Han har redan investerat i ett hus och nu är det en egen bil som är nästa sparmål.

Och trots att han inser att den kommer att smutsa ner miljön är valet självklart.

– Jag måste ändå köpa den för det handlar om att höja min levnadsstandard, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet