Kina förbjuder nu all handel av elfenben i landet. Foto: TT

Kina förbjuder handel med elfenben

Publicerad

Kina kommer i slutet av 2017 att ha förbjudit all handel med och bearbetning av elfenben.

Produkter av elfenben ses som statussymboler i Kina, där köpare är villiga att betala upp till cirka 10.000 kronor per kilo. Men ett stort antal kinesiska företag som handlar med elfenben kommer alltså att tvingas stänga redan under första kvartalet 2017.

Man räknar med att marknaden ska vara helt stoppad i slutet av året.

Hårt utsatta

Den internationella elfenbensmarknaden har varit förbjuden sedan 1989, men handeln har fortsatt innanför Kinas gränser precis som på flera andra håll i världen.

Beskedet från den kinesiska regeringen får naturvårdare att jubla och tala om en vändpunkt för de afrikanska elefanterna, som är hårt utsatta för tjuvjakt.

Fler än 20.000 dödas

Aili Kang på organisationen Wildlife Conservation Society säger i ett uttalande att beskedet om förbudet är fantastiska nyheter och att världens största marknad för elfenben nu kommer att försvinna.

Mer än 20.000 elefanter beräknas varje år dödas av jägare som är ute efter deras betar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.