Kina hotar inför fredsprisceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Kina hotar de länder som låter sig representeras vid fredsprisceremonien för Liu Xiaobo i Oslo i december med ”konsekvenser”. Enligt danska tidningen Politiken har Kina skickat brev till europeiska ambassader i Oslo och uppmanat dem att hålla sig borta.

Svenska UD har också fått motsvarande skriftliga uppmaning från Kina. En UD-talesman säger till TT att Sverige avser att delta i fredsceremonin på samma sätt som vid alla tidigare år. Han ville inte kommentera om Sverige besvarat det kinesiska brevet.

Varje europeisk regering som sänder företrädare till ceremonin ”får ta konsekvenserna”, sade Cui Tiankai, Kinas vice utrikesminister vid en presskonferens i Peking på fredagen.

-Detta Nobelpris har politiserats. Valet för europeiska länder och andra är enkelt. Vill de deltaga i ett politiskt spel om att utmana Kinas rättssystem eller önskar de att utveckla ett sant vänskapligt förhållande till den kinesiska regeringen och det kinesiska folket, på ett ansvarigt sätt, sade den kinesiske vice utrikesministern.

Liu avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff för sin oppositionella verksamhet och Kina har förklarat att varje form av sympati för honom från omvärldens sida kommer att betraktas som ett angrepp på Kinas rättssystem.

Det framgår inte vilka konsekvenser de europeiska länderna riskerar. Men flera bestraffningar har skett mot Norge, bland dem inställda ministermöten och en inställd konsertturné.

TT

Fakta: Liu Xiaobo

•Liu Xiaobo är en av Kinas främsta regimkritiker och sitter fängslad i provinsen Liaoning i nordöstra Kina.

•Tog en doktorsexamen i litteratur vid Pekings lärarhögskola 1988 och gästföreläste på flera utländska universitet, bland annat i Oslo.

•Redan 1989 deltog han i protesterna på Himmelska fridens torg, varpå han fängslades i 20 månader och förlorade sitt arbete på universitetet.

•Fortsatte kämpa för demokratiska och mänskliga rättigheter och fängslades flera gånger under årens lopp.

•Dömdes juldagen 2009 till elva års fängelse för uppvigling efter att ha varit med och skrivit Charta 08 – ett manifest för politiska reformer i Kina.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.