Bild från ett möte mellan syriska och kinesiska UD 2015. Foto: TT

Kina lägger sig i Syrien-konflikten

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska militärmakten har i veckan mött högt uppsatta personer inom den ryska och syriska militären för att diskutera ett framtida samarbete och knyta tätare band.

Kina vill ha ”ett närmare militärt samarbete med Syrien”, uppger kinesisk statsmedia, och landet har i veckan sänt en militär delegation till Damaskus. Mötet mellan den kinesiska admiralen Guan Youfei och Syriens försvarsminister Fahad Jassim al-Freij ägde rum i tisdags, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Kinas och Syriens militärer har ett traditionellt vänskapligt förhållande, och Kinas militär är nu villig att hjälpa och samarbeta med Syriens militär”, sade Guan Youfei enligt den kinesiska statliga nyhetsbyrån Nya Kina, uppger Reuters.

Syrienkriget

Under mötet ska man ha diskuterat träning av trupper och ”nått konsensus” kring att kinesisk militär ska bidra med ”humanitär hjälp”, utan att närmare precisera vad det innebär. Vid samma tidpunkt ska Guan Youfei också ha mött representanter för den ryska militären, enligt Reuters.

Kina och Ryssland lägger krokben för FN

Ryssland steg in i Syrien-kriget på president Bashar al-Assads sida hösten 2015. Kina har hitintill hållit sig utanför konflikten rent handgripligen, men har i likhet med Ryssland inför världssamfundet tagit ställning för al-Assad, och med veto blockerat resolutioner i FN:s säkerhetsråd vilket inneburit att al-Assad kunnat fortsätta sina offensiver obehindrat.

Enligt Zhao Weiming, professor i mellanösterstudier vid Shanghai International Studies University, är detta rätt tid för Kina att kliva in i konflikten.

– Detta eftersom krisen nu inte är lika intensiv som förut, och Ryssland och USA sedan februari har börjat prata om politiska lösningar mellan den syriska regeringen och oppositionella, säger han, enligt den kinesiska tidningen The Global Times.

Zhao Weiming bedömer dock att betydelsen av den kinesiska delegationens besök i Damaskus inte bör övertolkas.

– Den kinesiska militären har inte sänt militära styrkor för att bekämpa terrorister i Syrien, men Guans besök kan vara det första steget för ytterligare samarbete.

Kina säljer vapen till Syrien

Men trots att Kina ännu inte deltar aktivt i Syrien-kriget finns redan kinesiska militära rådgivare på plats i landet i syfte att vapenträna syrisk militär, detta eftersom Syrien sedan länge köper vapen av Kina. Bland annat ska det handla om prickskyttegevär, granatkastare och automatkarbiner, uppger den kinesiska tidningen The Global Times.

Att Kina nu väljer att utöka sitt stöd för den syriska regimen kan delvis bero på en rädsla inför att individer ur den kinesiska muslimska minoriteten uigurerna befars ingå i stridande jihadsistgrupper i Syrien, vilket på sikt skulle kunna innebära att ett militant jihadistiskt uppror riskerar att få fäste inom Kinas uiguriska minoritetsbefolkning, enligt The Telegraph.

Kina kan lära av Ryssland

I samband med mötet i Damaskus ska Syriens försvarsminister Fahad Jassim al-Freij ha tackat Kinas regering och militär och sagt att Syrien står bakom Kinas intressen i Sydkinesiska sjön, där en internationell latent militärkonflikt vilar över territorialtvisten om Spratlyöarna, uppger den kinesiska tidningen Peoples Daily.

En artikel som under tisdagen publicerades i den kinesiska militärens officiella tidskrift, The PLA Daily, gör gällande att Kina kan lära av Rysslands militära operationer och taktiker i Syrien och på Krim, uppger The Global Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet