Foto: TT

Kina sätter historiskt klimatmål

Publicerad

Kina sätter som mål att inte längre öka landets utsläpp av växthusgaser efter 2030, medan USA siktar på att minska sina utsläpp med en fjärdedel till 2025. Det säger presidenterna Xi Jinping och Barack Obama.

Det är första gången Kina satt ett mål för när koldioxidutsläppen inte längre ska tillåtas öka. Enligt det gemensamma uttalandet efter mötet i Peking strävar Kina efter att utsläppen ska nå toppen tidigare än 2030.

Kinas president Xi Jinping sade att Kina och USA är fast beslutna att världens länder ska nå ett nytt klimatavtal nästa år. USA:s Barack Obama kallade överenskommelsen med Kina ”historisk” och en ”milstolpe” i de båda ländernas relationer.

I uppgörelsen säger Kina även att landet ska öka andelen icke-fossila bränslen till 20 procent fram till 2030, från mindre än 10 procent förra året, rapporterar Reuters.

Största klimatbovarna

Löftena ges efter månader av dialog mellan världens två största utsläppsländer. De hoppas nu att andra länder ska följa efter och blåsa liv i förhandlingarna inför det stora klimatmötet i Paris nästa år, enligt amerikanska regeringskällor.

Kina och USA svarar tillsammans för runt 45 procent av koldioxidutsläppen i världen och deras agerande kommer att bli avgörande för om världens länder ska kunna nå ett nytt klimatavtal om minskade utsläpp efter 2020.

Majoritet emot sig

Det finns dock stora frågetecken för om de uppsatta målen kommer att nås. Kina har valt ett begränsat mål, och har i det förflutna satt ekonomisk tillväxt före klimatfrågor.

USA har missat uppsatta utsläppsmål tidigare och Barack Obama har resten av sin mandatperiod republikanska majoriteter emot sig i kongressens båda kammare, vilket kan göra det svårt att få igenom ambitiösa miljömål.

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, var snabb att kritisera Obamas mål.

– Denna orealistiska plan, som presidenten tänker dumpa på sin efterträdare, skulle garantera högre eltaxor och långt färre jobb, sade McConnell enligt AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.