Kina varnar turister i Turkiet

Publicerad

I Turkiet har kinesiska medborgare attackerats och fönster till en kinesisk restaurang krossats i anti-kinesiska protester som ett svar på Kinas behandling av den uiguriska minoriteten i Kina.

Kina har utfärdat varningar till dess medborgare som befinner sig i Turkiet om att inte gå ut ensamma på gatorna, rapporterar BBC.

Videobilder från de demonstationer som hållits i flera turkiska städer i helgen visar hur kinesiska flaggan bränns och hur en grupp uppretade demonstranter i Istanbul närmar sig en grupp asiatiska turister innan de drivs port av turkisk kravallpolis. På filmen syns en ung kvinna ropa ”Jag är korean, inte kines!”.

Protesterar mot fasteförbud

Demonstranterna vänder sig bland annat mot den policy de hävdar att Kina stiftat som enligt uppgift förbjuder den uiguriska minoriteten – som bekänner sig som muslimer – att fira den muslimska fastemånaden ramadan.

Den turkiska regeringen ska också ha uttryckt sitt bekymmer om saken för en kinesiska. Kina förnekar dock att någon sådan policy förekommer i den kinesiska konstitutionen.

Påstått förbud på lokalpolitisk nivå

Men BBC:s utrikeskorrespondent rapporterar om hur kinesiska webbsidor tillhörande den kinesiska staten uppmanat lokalpolitiker att förhindra människor att fasta under ramadan.

Kinas bryska behandling av minoriteter är välkänd sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.