Kinesisk lärare avrättad för sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En lågstadielärare i Kina har avrättats efter att ha våldtagit och förgripit sig på 26 flickor i en byskola. Och enligt statistik har andelen sexualbrott mot barn ökat kraftigt de senaste åren i landet.

Enligt Kinas högsta domstol har en lågstadielärare avrättats efter att han våldtagit och sexuellt ofredant 26 flickor i Gansu-provinsen, enligt BBC.

Enligt domen ska läraren ha begått brotten mellan 2011 och 2012, då han undervisade i en byskola i provinsen. Läraren ska speciellt riktat in sig på elever i åldrarna 4-11, då de var ”unga och blyga”.

I ett uttalande från domstolen sägs att brotten ska ha begåtts under ett års tid och läraren bedömdes vara ”ett allvarligt hot mot samhället”, vilket också ledde till att han dömdes till döden.

Våg av gillande

Avrättningen av lågstadieläraren har mötts av en våg av gillande på den kinesiska mikrobloggen Weibo.

En person kommenterar domen med: ”Fyra år gammal? Jag kan inte tro att det är sant”, medan en annan skriver att: ”En dödsdom är för mild för den här mannen”.

Enligt statistik från Kinas domstolsväsende har sexbrott mot barn i landet ökat med 40 procent mellan åren 2012 och 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.