Xiao Jianhua utanför International Finance Centre i Hongkong 2013. Foto: TT

Kinesisk miljardär uppges ha blivit kidnappad

Uppdaterad
Publicerad

Miljardären Xiao Jianhua siktades senast på sitt hotell i Hongkong. Nu uppges han ha blivit bortförd av kinesiska myndigheter under mystiska omständigheter. Fallet har likheter med de fem bokhandlarna – däribland svenske Gui Minhai – som frihetsberövades 2015.

46-årige Xiao Jianhua är en av Kinas rikaste personer och kontrollerar holdingbolaget Tomorrow Group. Enligt forskningsinstitutet Hurun beräknas han vara god för hela 6 miljarder dollar (cirka 52 miljarder kronor). Han kommer ursprungligen från Kina, men har även kanadensiskt medborgarskap.

Xiao Jianhua uppges ha koppling till Kinas president Xi Jinpings familj, men flyttade till Hongkong efter att allt fler affärsmän drogs in i regeringens ökade korruptionsinsatser, skriver Financial Times.

Han är nu mystiskt försvunnen. Senast han siktades var i fredags, på hotellet Four Seasons i Hongkong, där han bor i en lägenhet.

En källa med insyn i saken säger till CNN att miljardären har blivit bortförd från sin lägenhet och förd till Fastlandskina. Källan säger att det ska ha varit ett mindre bråk mellan kinesiska säkerhetstjänstemän och Xiao Jianhuas vakter.

Bad polisen lägga ned utredning

Men de första rapporterna om det mystiska försvinnandet kom från den New York-baserade sajten Mingjing News, som skrev att en icke namngiven miljardär hade gripits av kinesisk polis och säkerhetstjänstemän i Hongkong i fredags och förts till Fastlandskina, skriver BBC.

När den lokala polisen började undersöka saken visade det sig att Xiao Jianhua hade rest in i Fastlandskina på fredagen.

I söndags bad en anhörig polisen att lägga ned utredningen. Familjemedlemmen hävdade att Xiao Jianhua hade hört av sig och sagt att han befann sig i säkerhet.

Men polisen i Hongkong säger sig fortfarande utreda försvinnandet.

”Utredningen pågår fortfarande och vi har kontaktat de berörda myndigheterna på fastlandet”, skrev polisen i ett uttalande till CNN på tisdagen.

Kanadas konsulat uppger att man står i kontakt med myndigheterna ”för att samla in ytterligare information och bistå med stöd”.

Lade ut en annons

I onsdags publicerade den Hongkongbaserade tidningen Mingpao en annons, där Xiao Jianhua uppgavs förneka att han blivit kidnappad. Enligt uttalandet återhämtade han sig utomlands.

”Jag är en patriotisk kines i utlandet och jag har alltid älskat både partiet och landet”, stod det i uttalandet.

Tidningen säger sig inte kunna avslöja vem som har köpt annonsen.

Ett meddelande med liknande innehåll lades ut på Tomorrow Groups WeChat-konto, men togs senare bort. WeChat är en populär sociala medier-sajt i Kina.

Tidigare har andra högt uppsatta affärsmän som frihetsberövats av Kina pressats att släppa meddelanden med innebörden att allt är i sin ordning, skriver CNN.

Likheter med försvunna bokhandlare

Fallet Xiao Jianhua har likheter med de fem bokhandlarna som försvann under mystiska omständigheter 2015. Senare konstaterades det att de satt frihetsberövade i Kina. Bokhandlarna var kända för att sälja böcker som innehöll kritik mot Kinas ledning, skriver BBC.

Läs mer: Angela Gui om fängslade pappan: Jag klarade inte av att se tv-inslaget

Läs mer: Fallet Gui Minhai: Detta har hänt

En av dem var Gui Minhai, som har svenskt medborgarskap och fördes bort den 17 oktober 2015 när han var på semester i Thailand. Han visades senare upp i kinesisk tv där han sade att han återvänt till Kina självmant för att han ville ta ansvar för ett trafikbrott han varit inblandad i. Men hans dotter Angela Gui är säker på att han utsatts för påtryckningar och att uppgifterna inte stämmer.

Alla bokhandlare utom Gui Minhai har numera återvänt till Hongkong. En av dem hävdar att han blivit kidnappat och tvingats erkänna att han sålt otillåtna böcker. De andra har hållit en låg profil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.