Överlevde avrättning – ska hängas igen

Uppdaterad
Publicerad

En iransk man överlevde mirakulöst bödlarnas försök att hänga honom, men till ingen nytta. Nu ska han hängas igen. Det uppger en domare vid Irans domstolsverk.

– Domen som utfärdats av den revoltionära domstolen är dödsstraff  och det ska utföras en gång till, säger Mohammed Erfan till den statliga tidningen Jam-e-Jam enligt brittiska Guardian.

Den 37-årige mannen greps  för tre år sedan misstänkt för att ha smugglat shisheh – det iranska namnet för metamfetamin i kristallform – och som är en relativt billig drog att köpa i den islamiska republliken.

Han dömdes till döden och i förra veckan skulle avrättningen ske genom hängning.

Strax före soluppgången lade vakter vid Bojnurd-fängelset i den norra Khorasan-provinsen repet runt mannens hals.

Exakt tolv minuter senare dödförklarade vårdpersonal 37-åringen och kroppen skickades iväg till bårhus och för begravning. 

Hängs när han blir frisk

Men i bårhuset nästa dag upptäckte en anställd att ”liket” andades då det fanns ånga i det plastskydd han var insvept i .

37-åringen fördes omedelbart till ett lokalt sjukhus där han blivit piggare och piggare för varje dag.

Men nu har alltså Mohammed Erfan vid domstolsverket sagt sitt. Så fort den 37-årige iranske mannen frisknat till ska han hängas på nytt.

Enligt den iranska lagen ska personer som dömts till döden vara relativt friska före avrättningen. Den skjuts bara upp för gravida kvinnor eller personer som ligger i koma.

En person kan dock skonas i Iran när avrättning sker genom stening, till exempel vid äktenskapsbrott. Lyckas personen klättra upp ur den grop som han eller hon står under stenkastningen skonas deras liv.

”Brist på mänsklighet”

Amnesty International, som länge kämpat för att avskaffa dödsstraffet globalt, är bestört över beslutet att skicka den 37-årige mannen till galgen ännu en gång.

– Att skicka ut någon som överlevt tolv minuters hängning, blivit dödförklarad och sedan återupplivad och därefter få träffa familjen är helt enkelt hemskt, säger Drewery Dyke på Amnesty International till Guardian.

 – Det avslöjar en grundläggande brist på mänsklighet som tyvärr underbygger mycket av Irans rättsväsende.

Enligt Amnesty International avrättades minst 314 personer i fjol i Iran. 79 dömdes till döden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.