Idag invigdes statyn i huvudstaden Asjchabad. Foto: TT

Presidentens present till folket: En guldstaty av honom själv

Uppdaterad
Publicerad

Här är Turkmenistans senaste hyllning till sin ledare. En gyllene staty med president Gurbanguly Berdymuchamedov på hästryggen.

Med ballonger, vita duvor och en skara beundrare så invigdes i dag statyn i huvudstaden Aschjabad. Kreationen, som är gjuten i koppar och täckt med bladguld vilar på ett 20 meter högt fundament av vit marmor.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska en stor skara studenter ropandes ”leve beskyddaren” ha deltagit i invigningen.  President Berdymuchamedov kallas inte vid sitt efternamn, utan är mer känd som Argadag, ”beskyddaren”.

För utomstående ter sig hela tillställningen som aningen bisarr, men så är presidenten också mån om att odla myten kring sin person. Från officiellt håll heter det dock att statyn rests efter ett krav från folket.

Läromästare

Man får förmoda att Berdymuchamedov har haft all möjlighet att studera fenomenet personkult. Hans företrädare på presidentposten, Saparmurat Niyazov, var om möjligt bättre på denna något udda gren.

Inte heller Niyazov tilltalades vid sitt efternamn. Han var mer känd som Turkmenbashi, alla turkmeners ledare. Turkmenbashi tog över landet efter Sovjetunionens fall och styrde det naturgasrika ökenlandet i Centralasien med järnhand fram till sin död 2006.

Några exempel på den personkult som han skapade är flygplatser och gator uppkallade efter honom. Under sin tid vid makten han Turkmenbashi också med om att döpa om veckodagarna efter honom och hans familjemedlemmar. När en operation tvingade honom att sluta röka passade han på att förbjuda tobak i hela landet.

Hans kanske främsta monument var dock en roterande staty i centrala Asjchabad. Naturligtvis var det Turkmenbashi som avbildats på statyn, och eftersom hans ansikte hela tiden skulle vara vänt åt solen roterade hela statyn.

Flyttades

Efter Turkmenbashis död lät Berdymuchamedov flytta statyn till stadens utkanter. Om du inte redan listat ut det, så är landet långt ifrån en demokrati. Alla former av opposition har kvävts och oliktänkande har fängslats. Tillgången till internet är också kraftigt begränsad och censurerad och någon fri press finns inte heller. Turkmenistan är också känt för att vara försiktigt med att släppa in utländska medborgare.

Trots landets naturrikedomar är Turkmenistan, som blev en del av Sovjetunionen 1924 lever merparten av de omkring fem miljoner invånarna i fattigdom. Förutom naturgas är bomull landets främsta exportvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.