Foto: TT

Klart: Rösterna i Wisconsin räknas om

Uppdaterad
Publicerad

Valkommittén i Wisconsin i USA har beslutat att räkna om rösterna i presidentvalet i delstaten. Röstomräkningen kan påbörjas sent i nästa vecka.

Begäran om en omräkning av rösterna kom från Jill Stein, som var presidentkandidat för Gröna partiet. Valkommittén i Wisconsin har kommit överens om att godkänna hennes begäran.

Omräkningsprocessen, som innebär att nästan tre miljoner röstsedlar ska undersökas för hand, beräknas starta i slutet av nästa vecka efter att Stein kampanj har betalat avgiften, enligt valkommittén.

USA-val 2016

Många sena kvällar framöver

Enligt lag måste omräkningen vara klar senast den 13 december, vilket kan innebära många sena kvällar och helger för att avsluta jobbet i tid, enligt valkommittén.

Förutom Wisconsin kommer liknande krav att lämnas in även för delstaterna Pennsylvania och Michigan. Den tillträdande presidenten Donald

Gröna partiets ledare Jill Stein. Foto: Alex Brandon/AP/TT

  Trump vann mycket knappt över Demokraternas Hillary Clinton i de tre delstaterna. Drygt 27.000 röster skiljde kandidaterna åt i Wisconsin, drygt 70. 000 i Pennsylvania och närmare 11.000 i Michigan.

Kostar miljoner

Enligt experter finns nästan ingen chans att en omräkning skulle innebära något för slutresultatet i det amerikanska presidentvalet. Men Stein, som säger sig ha samlat in 4,8 miljoner av de 7 miljoner dollar omräkningarna skulle kosta, säger sig ha ett mål:

”Dessa omräkningar är del av en valintegritetsrörelse som försöker belysa precis hur opålitligt det amerikanska valsystemet är”, står det på hennes webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet