Försvarsutskottets ordförande Allan Widman. Foto: TT

Klartecken för Frankrikestöd

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens försvarsutskott godkänner regeringens begäran om att bistå Frankrike med försvarsmateriel. Men utskottet vill att motsvarande materiel omgående köps in till det svenska försvaret.

Efter terrordåden i Paris i november förra året vädjade Frankrike om stöd från övriga EU-länder i kampen mot IS. Från Sverige har Frankrike bland annat efterfrågat ammunition. Regeringen har föreslagit att Försvarsmakten överlåter sådan försvarsmateriel som kan avvaras och att inkomsterna från försäljningen används för att köpa in motsvarande materiel.

Försvarsutskottet går regeringen till mötes men lägger till i ett gemensamt tillkännagivande att det inte är ”helt betryggande” att återanskaffningen av motsvarande materiel till Försvarsmakten ska göras beroende av försäljningsinkomsterna. Utskottet föreslår därför att regeringen ”omgående” bör besluta om beställning av den mängd och det slag av ammunition som säljs till Frankrike.

– Det är för att se till att vi har en nationell beredskap som står i proportion till det bekymmersamma omvärldsläge som nu råder, säger utskottets ordförande Allan Widman (L) till TT.

Bara Vänsterpartiet är emot det militära stödet till Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.