Klimatförändringar bra för engelskt vin

Publicerad

Medan klimatförändringar som lett till varmare väder är ett problem för vinproducenter i södra Europa jublar England eftersom värmen förbättrat deras viner.

– Vinproduktion är väldigt beroende av klimat. Jorden är viktig, men klimatet är mycket viktigare. Vad vi ska försöka göra är att producera viner som är i rätt förhållande: Varmt nog för druvan att mogna men svalt nog för att behålla fräschheten, komplexiteten och elegansen i våra viner, säger Chris Foss, ansvarig för institutionen för vin på Plumpton College.    

England har gått från att ha ett fåtal vinproducenter för tre decennier sen till att i dag ha över 600, enligt forskare som tittar på klimatförändringar.

– Den engelska vinindustrin är nog en av de mest dynamiska och en av de snabbast växande i världen. Speciellt mousserande vin säljer väldigt bra, säger Chris Foss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.