Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s video från 2018 som reder ut på vad sätt isbjörnen är hotad. Foto: TT

Klimatförändringens symbol: Är isbjörnen verkligen hotad?

Uppdaterad
Publicerad

Isbjörnen har länge varit en slags symbol för klimatförändringarnas negativa effekter. Men hur står det egentligen till med isbjörnarna i Arktis? Är de hotade eller inte? SVT gör en ansats till att försöka reda ut detta. Se klippet ovan.

Här nedan presenteras extra fakta från researchen, så att den som är extra intresserad kan läsa vidare. Frågan om hur det står till för isbjörnen i världen besvaras i videon.

Det antas bland de flesta forskare att det finns omkring 25 000 isbjörnar i världen. Men den siffran är en uppskattning och väldigt osäker.

Det visar sig att antalet uppskattas av organisationen Polar Bear Specialist Group som är en samarbetsorganisation för forskare i de fem länder som 1973 skrev under ett avtal för att bevara isbjörnen. 

Det är deras uppskattningar av antalet isbjörnar som ligger till grund för IUCN Redlist, som rödlistar hotade arter samt Världsnaturfondens uppgifter.

Lika gärna stabilt

Även den amerikanska zoologen Susan Crockford, som skriver på sajten Polar Bear Science använder detta underlag. Hon tycker däremot att det är överdrivet negativt och anser i sin rapport State of The Polar Bear 2017 att man i de områden där man inte vet särskilt mycket om antalet isbjörnar eller om trenden är uppåt- eller neråtgående, lika gärna kan anta att läget för isbjörnarna är stabilt.

Rapporten ”State of The Polar Bear” är skriven för The Global Warming Policy Foundation, en tankesmedja som enligt Sourcewatch är en högprofilerad klimatförnekargrupp.

10 000 fler än beräknat?

SVT har mejlat med Susan Crockford som bland annat anser att det skulle kunna finnas uppemot 10 000 fler isbjörnar än vad som tidigare uppskattats. Och det är inte omöjligt, konstaterar den norske isbjörnsforskaren Jon Aars, under en intervju via Skype.

– Vi vet inte hur stor osäkerheten är, för i vissa områden har vi helt enkelt inte haft studier.

Jon Aars är verksam vid universitetet i Tromsö och är en av medlemmarna i Polar Bear Specialist Group.

Ingen aning om 60-talet

Om antalet 25 000 isbjörnar är högt eller lågt tycks vara svårt att avgöra. Det finns de som hävdar att det är en enorm ökning jämfört med 60-talet då det endast ska ha funnits omkring 6 000 isbjörnar globalt sett. Men det är svårt att få någon att bekräfta denna siffra.

– Det korta svaret är att igen har någon aning om hur många björnar som fanns då, säger Jon Aars.

En journalist försökte för några år sedan gå till botten med antalet 6 000 isbjörnar som envisas med att dyka upp i debatten. Men tyvärr lyckades han inte hitta siffrans ursprung.

Saknas översikt

Isbjörnarna räknas på olika sätt i olika länder och områden och även med olika intervall. Det är därför väldigt vanskligt att föra någon tillförlitlig statistik över hur det totala antalet utvecklas över tid, skriver Polar Bear Specialist Group.

Trots att det råder stor osäkerhet om antalet isbjörnar i världen så finns det vissa populationer, grupper, som är väldigt väl kontrollerade. Genom att studera dem går det att göra förutsägelser om hur isbjörnarna klarar förändringar i livsmiljön, enligt Polar Bear Specialist Group.

Kameror kring halsen

I områden i Kanada och på norska Svalbard finns förhållandevis bra kunskap om antalet isbjörnar. Man kan till och med följa flera isbjörnar via GPS, WWF har en sida som sammanställer GPS-signaler från olika platser.

SVT har mejlat med den amerikanske biologen Anthony Pagano som dessutom satt kameror kring halsen på nio isbjörnar i Kanada.

Genom att kontrollera kroppsvikten före och efter samt studera hur mycket de åt kunde han räkna ut deras energibehov. Det visade sig att isbjörnarna behövde betydligt mer mat än vad som tidigare trotts. Uppemot 50 procent mer.

– Vi upptäckte att björnarna hade stora variationer av kroppsmassa beroende på deras jaktlycka, skriver Anthony Pagano till SVT.

Dessa forskningsresultat, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science, anses ha stor betydelse när man försöker förutspå hur isbjörnarna klarar sig om tillgången till mat förändras.

Om du läst ända hit och fortfarande undrar om isbjörnen är hotad – då är det videoklippet ovan som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.