Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går det att fasa ut olja när en oljeshejk leder COP28? Klimatforskare och Sveriges chefsförhandlare svarar i videon ovan. Foto: AFP/AP

Klimatmötet i Dubai – de tre känsligaste frågorna

Uppdaterad
Publicerad

Klimatmötet COP28 i Dubai ser ut att slå rekord och samla över 70 000 deltagare. För första gången ska det göras en avstämning kring målet att nära halvera utsläppen till 2030, för att nå noll 2050. Spoileralert: det går jättedåligt.

Men vad handlar mötet om? SVT Nyheter går igenom tre känsliga frågor tillsammans med Sveriges chefsförhandlare, Mattias Frumerie.

Klimatskador

Förra året enades alla länder om en ny fond för klimatskador som redan orsakas, till exempel genom stormar, torka och skyfall. ”Loss and damage” är en av de känsligaste frågorna i förhandlingarna. Nu återstår att enas om hur fonden ska styras, vem som ska betala, och vem som ska kunna få ut pengar.

Kommer de rika länderna gå med på att bli ett slags försäkringsbolag för klimatskador i fattiga länder?

– Vad vi vill göra är att bygga förutsättningar för att det ska finnas försäkringbolag i alla länder, och under den tiden har vi sagt att vi ska mobilisera för den här fonden. Får vi ett beslut kommer den absolut att fyllas med pengar.

Pengar

Klimatfinansiering är smörjmedlet för förhandlingarna. Fattigare länder vill ha hjälp att skydda sig och ställa om – och vill att rikare länder tar en stor del av notan då de orsakat klimatförändringarna. Ett löfte från 2009 om 100 miljarder dollar om året har försenats vilket setts som ett stort svek och förgiftat förhandlingarna. Målet i år ser ut att nås, men eftersläpning av statistiken gör det svårbedömt.

Spelar det roll att målet ser ut att nås?

– Jag tror dessvärre inte att det kommer att synas i dynamiken på mötet just i år.

Fossilutfasning

EU hör till de parter som vill att klimatmötet slår fast att alla fossila bränslen måste fasas ut eller trappas ner. För två år sedan nämndes en nedtrappning av kol för första gången. Nu handlar det om att även nämna olja och gas, vilket inte skett under de nästan 30 åren av förhandlingar.

Kommer det att gå med tanke på att mötet hålls i ett oljeland?

– Vi (EU) kommer att förespråka detta, och jag tror absolut att det kommer att synas att vi pratar om detta, men i vilken form det kommer att komma till uttryck, det får vi återkomma till.

KLIMATMÖTET COP28 I DUBAI 2023

Varje år samlar FN världens länder för klimatmöte i slutet av året. COP28 pågår i Dubai från 30 november till 12 december 2023.

Värdskapet för FN:s klimatmöten roterar mellan världsdelarna. I år valde Asien att lägga COP28 i Förenade Arabemiraten.

Över 70 000 deltagare väntas, vilket är rekord. I starten av mötet kommer många av världens ledare till Dubai för att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet