Jari Aarnio inför rätten 2014.

Knarkåtalade polischefen Jari Aarnio fick tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, döms till tio års fängelse i tingsrätten, rapporterar Yle. Åklagaren hade yrkat på 13 års fängelse för Aarnio, som mot sitt nekande åtalats för bland annat grovt narkotikabrott och grovt tjänstebrott.

Jari Aarnio har enligt tingsrätten haft en avgörande roll då en liga smugglade in över tusen kilo hasch från Holland till Finland, enligt Yle. Han döms för fem grova narkotikabrott och 17 andra brott.

Tillsammans med de tre års fängelse han tidigare dömts till i ett korruptionsmål blir straffet det högsta lagen tillåter, 13 års fängelse.

Förutom detta ska han betala 1,3 miljoner euro till staten.

Aarnios ombud Riitta Leppiniemi uppger för Yle att domen kommer att överklagas.

Smugglade hasch i tunnor

Ligan smugglade in haschet i tunnor och sålde det sedan i Finland under åren 2011–2012.

Tingsrätten ser brotten som särskilt allvarliga med tanke på Aarnios dåvarande höga ställning inom narkotikapolisen.

Aarnio har också genom ett kriminellt nätverk, United Brotherhood, hotat ett vittne, skriver finländska medier. Hotelserna ska ha bestått i att vittnet falskeligen skulle anklagas för incest och dödas. Expolischefen har samtidigt försökt sätta dit en oskyldig person för brott han själv begått.

65.000 euro i blomrabatten

Yle har tidigare redogjort för de huvudsakliga bevisen mot Aarnio, däribland 65.000 euro som hittades i en plasthink, nedgrävd i hans blomsterrabatt. Han ska också ha haft extravaganta vanor och strött omkring en halv miljon euro, utöver polislönen, omkring sig.

Aarnio har själv förklarat att den kriminella verksamheten rört sig om ”spaningsarbete”.

Tolv andra personer dömdes samtidigt för grova narkotika- och tjänstebrott, bland dem en kriminalöverkonstapel inom Helsingforspolisen, skriver Yle. Denne döms till tre och ett halvt års fängelse.

Korruptionshärva

I ett annat mål dömdes Aarnio i höstas av hovrätten till tre års fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Den domen gäller en korruptionshärva kring det privata företaget Trevoc, som sålt spaningsutrustning till Helsingforspolisen, enligt nyhetsbyrån FNB.

Debatt om polismoral

Härvan kring Aarnio har lett till en debatt i finländska medier om polisens moral, och hur Aarnio i princip fått bedriva sin kriminella verksamhet ostörd. Polisen i Helsingfors håller också på och ser över sina arbetsrutiner för att motverka att något liknande kan ske framöver.

Aarnio har redan tidigare avsatts från sin tjänst, samt förlorat sin militära grad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.