Miljardären John Kapoor och en förpackning med Fentanyl. Foto: TT

Miljardären John Kapoor åtalas – gjorde sig en förmögenhet på att sälja fentanyl

Uppdaterad
Publicerad

Miljardären John Kapoor, grundaren av det amerikanska läkemedelsbolaget Insys, står just nu åtalad för mutbrott och konspiration mot folkhälsan. I åtalet beskrivs hur den 74-årige Kapoor skapat en miljardförmögenhet genom att sälja en smärtstillande spray baserad på fentanyl. Fentanyl är en syntetisk opiod 80 gånger starkare än morfin.

Förra året dog över 60.000 amerikaner i överdoser. En stor del av överdoserna orsakades av fentanyl. Och en av de stora försäljarna av fentanyl är läkemedelsbolaget Insys Therapeutics.

Insys flaggprodukt är sprayen Subsys. Den har, enligt det federala åtalet mot Kapoor, sålts genom att läkare och sjuksköterskor fått pengar av Insys för att skriva ut det fentanylbaserade preparatet.

Betalt ju mer spray som såldes

Ju starkare spray som skrevs ut desto mera pengar betalades till de som skrev ut recepten.

I åtalet redovisar den federala amerikanska polisen FBI interna mejl om ersättningssystemet till läkare som skriver ut sprayen; ju högre doser desto högre ersättningar.

Men enligt FBI säljs den fentanylbaserade sprayen till stor del i strid med amerikansk lag.

Fentanyl är ett extremt starkt smärtstillande medel som enligt det amerikanska läkemedelsverket, Food and drug administration, bara får användas till cancerpatienter med svåra smärtor.

Gjort tusentals beroende

Men Insys har, i strid med regler och lagar, uppmanat läkare att skriva ut sprayen mot banala åkommor som ryggont och muskelvärk.

Resultatet är att tusentals amerikaner blivit beroende av ett läkemedel som i koncentrerad form är mycket starkare än heroin. Sprayen sprutas in under tungan och tas snabbt upp i kroppens blodcirkulation.

I åtalet återges hur Insys medvetet hoppade över grossistledet och istället sålde den farliga sprayen direkt till apoteken.

Orsaken är att det är grossisterna som kontrollerar att mediciner säljs enligt det amerikanska läkemedelsverkets regler och amerikansk lag och genom att hoppa över grossiterna slapp Insys att få sin kontroversiella försäljning granskad.

Gjorde honom till miljardär

Sprayen har varit en stor försäljningsframgång och gjorde John Kapoor till miljardär i dollar så sent som 2013.

Finanstidningen Forbes uppskattar hans privatförmögenhet till 1,7 miljarder dollar. Men när FBI började intressera sig för Insys och grep personer i företagsledningen i slutet av 2016, dalade aktien snabbt.

I slutet av oktober i år greps också John Kapoor, huvudägaren och grundraen till Insys.

Nu står han åtalad inför en federal jury i Boston. Kapoor förnekar all skuld och säger att han räknar med att bli frikänd. Han är fri mot mot en borgen på en miljon dollar, men måste bära en elektronisk fotboja medan rättegången pågår.

Trump: Nationell folkhälsokris

Historiskt har narkotikamissbruk mest varit ett storstadsfenomen. Men fentanylmissbruket är en växande folkhälsokris som slår mot alla samhällsklasser och områden i USA.

Samma dag som Kapoor greps förklarade president Donald Trump det alltmer utbredda fentanylmissbruket som en nationell folkhälsokris.

Stora delar av fenatnylförsäljningen sköts i dag av mexikanska knarkkarteller. Men grunden för efterfrågan, menar kritiker, har lagts av läkemedelsbolag som Insys som medvetet skapat en efterfråga på en produkt som egentligen är ett oerhört starkt knark och inte, som läkemedelesbolagen hävdar i sin reklam, en medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.