Luiz Carlos da Rocha som gått under smeknamnet ”Vita chefen” har bytt namn till Vitor Luiz de Moraes och genomgått plastikkirurgi för att undkomma polisen. a Rocha är nu gripen efter att ha gäckat polisen i trettio år Foto: REUTERS

Knarkkung fast efter 30 år

Uppdaterad
Publicerad

En av Sydamerikas mäktigaste kokainkungar har tillfångatagits. Luiz Carlos da Rocha som gått under smeknamnet ”Vita chefen” har gäckat polisen i trettio års tid.

Knarkkungen da Rocha och den som misstänks ha varit hans högra hand, Wilson Roncarati, greps under lördagen av brasiliansk polis. I det omfattande tillslaget deltog 150 poliser.

I polisinsatsen beslagtogs tillgångar på drygt åttio miljoner kronor — lyxbilar, flygplan och fastigheter. da Rocha ska ha gjort sig en förmögenhet på runt 800 miljoner kronor.

Polisen säger att de kommer att beslagta resten av da Rochas tillgångar i nästa steg av insatsen, som går under namnet ”Operation Spectrum”.

LÄS MER: Kokainkung fick 45 års fängelse

Plastikkirurgi för att undvika polisen

da Rocha har bytt namn till Vitor Luiz de Moraes och genomgått plastikkirurgi för att undkomma polisen.

När polisen slog till mot honom i staden Sorriso analyserade de da Rochas ansiktsdrag på gamla bilder och jämförde med de Moraes och kom fram till att det var samma person.

Foto: Polícia Federal

Tillverkade fem ton kokain – i månaden

da Rocha anklagas för att ha styrt ett enormt kokainnätverk med produktion i Bolivia, Colombia och Peru, samt distribution i Sydamerika, USA och Europa.

Brasiliansk polis säger att organisationen är våldsam, med beväpnade vakter, bepansrade bilar och tunga vapen, rapporterar BBC. Polisen uppskattar att Luiz Carlos da Rocha knarkimperium tillverkade fem ton kokain i månaden.

Väskor fyllda med kontanter, en pistol och fler objekt som bland annat beslagtogs vid tillslaget. Foto: Polícia Federal

LÄS MER: Se knarkkungens hemliga flykttunnel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.