Foto: TT

Kölnfestival startade med sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Inledningen av karnevalen i tyska Köln har resulterat i flera fall av sexuella övergrepp och över 180 gripanden. Festligheterna hårdbevakas av polis efter händelserna på nyårsnatten då grupper av män antastade och rånade kvinnor.

Totalt rapporterades 224 brott in till polisen under torsdagen, som var den årliga karnevalens första dag, rapporterar nyhetsbyrån APA. Polisen uppger att de gripit omkring 180 personer under kvällens och nattens karnevalsfirande. Elva poliser skadades lindrigt under insatsen.

Totalt ska 18 fall av sexuella övergrepp, varav en våldtäkt, ha rapporterats i Köln, enligt The Local.

Journalist antastad

En kvinnlig journalist som rapporterade direkt från karnevalen antastades av två män som tog henne på brösten, rapporterar engelskspråkiga The Locals tyska upplaga.

– Först gjorde de bara miner bakom mig. Sen landade en hand på mitt bröst. Jag blev chockad, säger reportern.

En inspelning av händelsen som The Local tagit del av visar att männen hade europeiskt utseende. Det faktum att de män som pekats ut efter massövergreppen på nyår var av utländsk härkomst har lett till ökade spänningar och debatt i den tyska staden.

Torsdagens kvinnokarneval, där kvinnor klädde ut sig till prinsessor, clowner och cowboys, var starten på en sex dagar lång karneval. Omkring 2.500 poliser, ungefär det dubbla jämfört med i fjol, bevakade deltagarna för att se till att nyårsnattens händelser i Köln inte skulle upprepas.

Protest

Kvinnokarnevalen går ut på att klä sig i en fantasifull utstyrsel och förse sig med sax för att kunna klippa sönder mäns slipsar – ett symboliskt sätt att frånta dem makten.

Ramona, en ung kvinna utklädd till superhjältinna med rosa peruk, deltog för att ”de som attackerade kvinnor inte ska känna att de vann”.

– Det är en form av protest att vara här, sade hon till nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Kritik mot polis

  • Hundratals anmälningar kom in till polisen om övergreppen i Köln vid nyårsfirandet. En stor del rörde sexuella trakasserier.
  • Polisen har kritiserats för att de inte upptäckte övergreppen i tid och kallade in förstärkningar. Liknande brott ska ha ägt rum på andra håll i landet under nyårsfirandet, bland annat i Hamburg.
  • Tyska polisen har inlett förundersökningar mot ett 20-tal personer som misstänks för brott som stöld och rån under nyårsnatten i Köln. Minst en man anhölls i januari, misstänkt för sexuella övergrepp.
  • Polisen har sagt att förövarna var av ”arabiskt eller nordafrikanskt” ursprung, vilket skapat en våldsam debatt i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.