Foto: TT

”Kommer bli fler uppskjutningar”

Uppdaterad
Publicerad

Omvärlden reagerar starkt efter att Nordkorea skjutit upp vad som hävdas vara en långdistansrobot. Nordkorea hävdar att det rör sig om en fredlig satellituppskjutning.

– Jag är väldigt skeptisk till den förklaringen, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm.

För en månad sedan uppgav Nordkorea att man genomfört landets första sprängning av en vätebomb och den misstänkta uppskjutningen av en långdistansrobot måste ses i ljuset av sprängningen. Det menar Niklas Swanström, chef för Instututet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

– Det finns en logik. Skulle det här vara en satellituppskjutning så måste man ifrågasätta det. Vad det är spelar mindre roll. Nordkorea har en poäng och man har en vetenskaplig utveckling. Oavsett vad det är så är det ett problem.

Är det en provokation mot omvärlden?

– Det är klart att det är en direkt provokation men den är inte direkt oväntad. Nordkorea bryter mot FN:s regler.

Vad kommer att hända nu?

– Det jag tror att man direkt kommer att göra är att utöka sanktionerna. FN kommer att göra det, Sydkorea och Kina kommer att göra det. Kina kommer att bli tuffare mot Nordkorea men man kommer inte att bli så tuffa som omvärlden skulle önska.

Detonation innan maj

Trots sanktioner så tror inte Niklas Swanström att Nordkorea kommer dra tillbaka sitt kärnvapenprogram.

– Omvärlden måste använda dialog och kommunikation. Man måste hitta en förändringsprocess men det är inte helt lätt eftersom det inte finns några bra erfarenheter av dialog och kommunikation med Nordkorea. Men det innebär inte att man inte måste försöka.

Niklas Swanström är övertygad om att Nordkorea kommer att fortsätta med uppskjutningar av långdistansrobotar.

– Jag förväntar mig en dubbel detonation eller en detonation med en större magnitud inom relativ närtid. Jag skulle inte hålla det för otroligt om vi kommer att få se en detonation innan maj och partikongressen i Nordkorea.

Den sydkoreanska underrättelsetjänsten uppger för nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea håller på att förbereda ett nytt kärnvapentest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.