Foto: TT

Bemba fälld för mord och våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

En av Kongo-Kinshasas rikaste män, förre vicepresidenten Jean-Pierre Bemba, döms till 18 års fängelse för brutala mord och våldtäkter. En rättighetsgrupp ser beskedet från Internationella brottmålsdomstolen ICC som en varning till andra mäktiga män.

Fasorna utspelade sig för snart 14 år sedan när Bemba sände sin privatarmé till grannlandet Centralafrikanska republiken. Målet var att slå ner en kupp mot landets dåvarande president Ange-Félix Patassé. Fem månader av terror mot civilbefolkningen följde, då Bembas soldater utplånade hela familjer för att krossa varje motstånd mot Patassés styre.

Åklagarna krävde att Bemba skulle dömas till 25 års fängelse under slutet av rättegången som startade för över fem år sedan. Hans försvarare har redan gjort klart att de ska överklaga domen, som är unik eftersom det är första gången någon döms i ICC för sexuellt våld i krigstid. Bemba är dessutom den förste som hålls direkt ansvarig för brott som begåtts av hans underlydande.

Rättighetsorganisationen Human Rights Watch välkomnar domen, som den ser som en varning till andra befälhavare runt om i världen. Bembas advokat Peter Haynes anser däremot att Bemba inte kan hållas ansvarig för soldaternas handlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.