François Fillon (t v) och Alain Juppé vid en debatt under högerns primärval i november. Fillon segrade i valet och slog då ut Juppé som presidentkandidat. Foto: TT

Fillon pressas att dra sig ur kampanjen

Uppdaterad
Publicerad

François Fillon talade inför tiotusentals anhängare i Paris på söndagen under allt starkare press på att han ska dra sig ur presidentvalskampanjen. Men Fillon vägrar. ”Ingen kan i dag hindra mig från att kandidera, säger han i fransk tv.” Samtidigt kommer Alain Juppé, partiets favorit att ersätta Fillon vid ett avhopp, att göra ett uttalande under måndagsförmiddagen.

Fillon har kämpat i motvind sedan det avslöjats att han som parlamentariker anställt sin fru som avlönad assistent utan att hon behövt utföra några arbetsuppgifter. Han är nu föremål för en brottsutredning. I en tidningsintervju på söndagen slår Penelope Fillon tillbaka.

– Han behövde någon som utförde uppgifter. Om det inte hade varit jag, skulle han ha betalat någon annan att göra det så vi bestämde att det skulle vara jag, säger hon i Le Journal du Dimanche, i en första offentlig kommentar sedan anklagelserna.

Presidentval i Frankrike 2017

Hon säger också att hon säger till maken varje dag att han ska ”fortsätta till slutet”, men att det slutliga beslutet om huruvida han ska hoppa av eller inte är upp till honom.

Stöd för Juppé

Senast den 17 mars måste alla kandidater ha stöd av minst 500 valda företrädare för att få ställa upp i presidentvalet.

En ledande politiker i Republikanerna avslöjade att många tongivande partiföreträdare förberedde ett uttalande där de ger sitt stöd till 71-årige Alan Juppé, som förlorade primärvalet mot Fillon i november. Förre presidenten Nicolas Sarkozy hade ett långt telefonsamtal med Juppé, som tidigare varit premiärminister och utrikesminister.

71-årige veteranpolitikern Alain Juppé, tidigare premiärminister och utrikesminister, framstår alltmer som en trolig kandidat. Fillon besegrade Juppé i de konservativas primärval i november. En källa med insyn har tidigare sagt att Juppé kan tänka sig att kandidera ”på vissa villkor”.

Juppé har också meddelat att han kommer ett göra ett utlåtande till pressen kl 10.30 på måndagförmiddagen, vilket har gett ytterligare fart åt spekulationerna.

Inte en chans

Opinionsmätningar talar sitt tydliga språk – Fillon har inte en chans att gå vidare till nästa omgång i presidentvalet. Det skulle däremot Juppé, som dock skulle ställas mot extremhögerns Marine Le Pen i den andra valomgången.

Den nya strategin ska läggas fram inför ett krismöte på måndagen. Sammanträdet skulle egentligen ha hållits dagen därpå, men har tidigarelagts.

Den franske presidentkandidaten François Fillon. Foto: TT

Flera avhopp

Fillons kampanj har de senaste dagarna skakats av en rad avhopp. Under lördagen sällade sig fem republikanska EU-parlamentariker till skaran som inte längre stödjer honom. De kräver att partiet snabbt utser en ny kandidat.

Tidigare har ledaren för centerpartiet UDI, som bildar allians med Republikanerna, sagt att Fillon skulle leda till ”en säker förlust”. Jean-Christophe Lagarde har hotat bryta alliansen om inte Juppé utses till kandidat.

Syftet med söndagens massmöte i Paris var att visa att Fillon har ett massivt stöd bland gräsrötterna.

– Jag anser att kampanjen mot Fillon är helt skandalös. Varför klandra honom när han var på väg att vinna valet? Det är så ohederligt, sade 62-åriga före detta förläggaren Annette Dore till Reuters.

Fakta: Skandalen runt Fillon

Den konservative tidigare premiärministern François Fillon var favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet. Men hans stjärna dalade i januari till följd av anklagelser om att han avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, trots att hon inte ska ha utfört något arbete där.

En utredning har inletts om det som har kommit att kallas ”Penelopegate”, efter hans fru Penelope Fillon. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Fillon förnekar brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för riktigt arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem jobbet.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet