Kontroversiell biskop saligförklarad

Publicerad

El Salvadors kontroversielle ärkebiskop Oscar Romero, som mördades 1980, saligförklarades på lördagen.

Runt 300 000 personer samlades för att närvara vid ceremonin på San Salvadors största torg där påvens sändebud Angelo Amato saligförklarade Romero.

Saligförklaring är ett formellt steg på vägen mot att bli helgon, men för att kunna bli helgonförklarad måste man också ha lyckats utföra underverk.

Mordet på biskopen i början av inbördeskriget drev landet djupare in i konflikten som rasade fram till 1992, då regeringen undertecknade ett fredsavtal med vänstergerillan FMLN.

Många konservativa katoliker och den salvadoranska högern har länge motsatt sig saligförklaringen av Romero, som har något av en hjältestatus i landet. Kritikerna anser att Romero var för radikal. Hans försvar av de fattiga och förtryckta delade tidigare både El Salvador och kyrkan, men i dag är kritiken mer dämpad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.