Vladimir Putin, Hillary Clinton och Donald Trump som babushkadockor. Foto: TT/Pavel Golovkin

Korresvepet: USA-valet i världen

Uppdaterad
Publicerad

I Mellanöstern uppfattas Trump som en stark ledare, men i Mexiko störtdyker peson så fort hans opinionssiffror stiger.

I Kina anser man att alla skandaler gjort att det kommer ta både tid och kraft att återupprätta förtroendet för USA som en seriös stormakt – oavsett vem som vinner.

Valet i USA sett från Mellanöstern

USA:s inblandning i Syrienkonflikten är en knäckfråga för många i Mellanöstern.

Valet i USA får relativt mycket uppmärksamhet i medier i Mellanöstern. En ny president i USA kan betyda en ny politik för USA i regionen, men det märks också en del skadeglädje över valkampanjens lågvattenmärken.

Donald Trumps kommentarer om att muslimer kommer att förbjudas att resa till USA om han blir president har skapat starka reaktioner, inte minst på sociala medier, i flera länder i Mellanöstern.

Men Trump uppfattas också som en stark ledare och har stöd i en del kretsar. Egyptens ledare Abdel Fattah al-Sisi har till exempel sagt att han tror att Trump ”utan tvivel skulle bli en stark ledare” och att Trumps hot om inreseförbud för muslimer kanske mest är uttalanden som gjorts under valrörelsen, men som kan komma att omvärderas.

I egyptiska medier har Hillary Clinton och Barack Obama stämplats som stödjare av islamister och av det muslimska brödraskapet.

Enligt en opinionsundersökning gjord av Arab News/You Gov tror 78 procent av Mellanösterns invånare att det amerikanska presidentvalet kommer att påverka situationen i regionen mycket.

En uppenbar anledning är kriget i Syrien. Hos ledare i Mellanöstern som traditionellt är allierade med USA, som till exempel Saudiarabien, finns en besvikelse över Obamas politik. Besvikelsen gäller hans tvekan inför att sätta in militära styrkor mot Syriens ledare Bashar al-Assad och kärnavtalet med Iran.

Clintons Syrienpolitik är mer hökaktig och skulle innebära en upptrappning av USA:s inblandning i Syrienkonflikten, menar bedömare. Trump med sin isolationistiska politik är starkt kritisk mot Hillary Clintons förslag om en flygförbudszon i Syrien – något han sagt kan ledda till ett tredje världskrig. Eftersom USA skulle övervaka förbudet med sitt flygvapen skulle risken för en konfrontation med ryskt stridsflyg bli stor, enligt kritikerna.

Stina Blomgren, migrationskorrespondent

Valet i USA sett från Kina

I Asien ser många med skepsis på turerna i det amerikanska presidentvalet. Foto: TT/Andy Wong

Kontroverserna i det amerikanska valet har redan skadat synen på USA i Asien, och ingen av kandidaterna är jättefavorit här. Men Donald Trump är oväntat populär i Kina, även om Hillary Clinton möjligen favoriseras av eliten – fast som djävulen de känner.

I Asien ser många med skepsis på turerna i det amerikanska presidentvalet – och särskilt den kontroversielle republikanen Donald Trump.

Många experter här menar att skadan i amerikanskt anseende redan är skedd, oavsett vem som vinner, och att det kommer ta både tid och kraft av den nya presidenten att återupprätta förtroendet för USA som en seriös stormakt igen.

Skandalerna blottar också bristerna i det demokratiska statsskick som USA vill överföra till andra länder, skriver kinesiska statsmedier syrligt i sina kommentarer, innan valresultatet är klart.

Det amerikanska valet diskuteras bland människor i Kina, men kanske främst bland eliten, och inte i överväldigande detalj. Det finns inte så många opinionsundersökningar om kandidatsympatierna, och resultaten spretar – men runt 40 procent och uppåt av de tillfrågade stödjer Trump. Det är betydligt fler än i de andra asiatiska länder i regionen.

Få verkar se Trump som ett bra presidentämne i sig, men vissa tänker sig att Kina kanske skulle tjäna på att USA får en president som gör att landet tappar i kraft och anseende i omvärlden. I ett kinesiskt narrativ där USA och Kina tampas om stormaktspositioner kunde Kina kanske tjäna på det.

Det är möjligen inte samma sak som att det blir så dramatiskt annorlunda utrikespolitik i praktiken. För vad kandidaterna säger i dag och gör som presidenter är inte samma sak.  Och kanske föredrar ändå Kinas ledning den mer stabila Hillary Clinton som president. Trots att kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua beskrivit henne som en oärlig politiker.

Susan Ritzén, Asienkorrespondent i Beijing

Valet i USA sett från Mexiko

En gränspatrull kör längs staketet på gränsen mellan USA och Mexiko. Här vill Donald Trump bygga en mur. Foto: TT/Russell Contreras

Alla mexikaner är väl medvetna om att landets öde till stor del formas av beslut som fattas av den mäktiga grannen i norr. Men även om presidentval i USA därför alltid ges stor uppmärksamhet här så är årets val exceptionellt, eftersom Trump gjort relationen med Mexiko till den viktigaste internationella frågan i valrörelsen.

Det började när han i ett tal kallade mexikanska invandrare för kriminella och våldtäktsmän, och fortsatte sedan med att Trump lovade bygga en tio meter hög mur mellan grannländerna. Det är därför ingen överraskning att de allra flesta mexikaner, såväl ekonomer och politiker som vanliga medborgare, hoppas på att Trump ska förlora.

Men samtidigt har mexikanerna lågt ställda förväntningar på Clinton. Hon ses helt enkelt som det minst dåliga alternativet. Muren mot Mexiko har byggts ut oavsett vem som suttit i Vita Huset. Dessutom har det aldrig tidigare utvisats så många papperslösa migranter som under demokraten Barack Obamas tid vid makten.

Oron runt Donald Trump tar sig i Mexiko konkreta ekonomiska uttryck – varje gång Trumps opinionssiffror stiger så störtdyker den mexikanska peson. Och ekonomer varnar för att valutan kommer att försvagas ytterligare om Trump väljs till president.

Mexikos kanske främsta orosmoln är att Trump hotat att konfiskera de pengar som mexikaner i USA skickar hem till sina familjer. Det skulle få stora ekonomiska konsekvenser eftersom pengaförsändelserna blivit Mexikos största inkomstkälla – viktigare än oljan.

Den mexikanska regeringen har därför förberett ett ekonomiskt krispaket. Men oppositionen kritiserar det för att vara innehållslöst. Frågan är dock vad Mexiko kan göra i en situation där landets ekonomi är mer sammanflätad med USA:s än någonsin. 80 procent av Mexikos export går till USA och 50 procent av importen kommer från grannlandet.

I mexikansk medias bevakning av valet läggs stort fokus på den nya demografiska situationen i USA, där de spansktalande spelar en allt viktigare roll. Ur ett mexikanskt perspektiv står hoppet till att väljare med latinamerikansk bakgrund – där mexikanerna utgör den största gruppen – fäller avgörandet.

Det skulle vara den ultimata revanschen: att Trump efter att ha förolämpat Mexiko under hela den rekordlånga valrörelsen stupar på målsnöret tack vare de mexikanska rösterna.

Tigran Feiler, Mexiko

Valet i USA sett från Ryssland

Vladimir Putin,Hillary Clinton och Donald Trump som babushkadockor. Foto: TT/Pavel Golovkin

I rysk statskontrollerad TV, som är ryssarnas främsta nyhetskälla, framställs det amerikanska presidentvalet som en kamp mellan det goda och det onda.

Här beskrivs demokraternas Hillary Clinton som en gammal och sjuklig krigshetsare och russofob, en fara inte bara för USA utan för hela världen. Ofta gör Clinton en ful min eller skelar med ögonen när hon visas i bild vilket förstärker intrycket av en otillräknelig presidentkandidat.

De ryska tabloiderna tycks tävla om att håna Hillary Clinton. Nyligen sa parlamentsledamoten Vitalij Milonov från maktpartiet Enade Ryssland till tidningen Moskovskij Komsomolets att Clinton är en fördömd häxa.

Kontrasten till hur republikanen Donald Trump framställs kunde inte vara större. Han beskrivs som en hederlig underdog, en affärsman man kan lita på. Trumps uttalanden om att han vill bygga goda relationer med Ryssland hyllas i medierna. Hans påståenden om att det amerikanska valet är riggat faller också i god jord.

Däremot har avslöjandena om Trumps nedsättande och sexistiska kvinnosyn fått liten eller ingen uppmärksamhet. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov skojade nyligen bort anklagelserna i CNN: ”Det finns så många pussies på båda sidor i er presidentvalskampanj att jag föredrar att inte kommentera det.”

Anna-Maja Persson, korrespondent i Moskva

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet