Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sätts Notre Dames stora kors åter på plats. Foto: Reuters

Korset på Notre Dame återställt efter den stora branden

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden den 15 april 2019 fortsätter restaureringsarbetet av den ikoniska kyrkan Notre Dame i centrala Paris. Det stora korset, byggt enligt gammal tradition, lyftes i onsdags på plats 96 meter upp i luften, efter att det blivit välsignat av katolska präster.

Notre-Dame-katedralen i Paris återfick i onsdags sitt majestätiska kors på toppen av spiran, byggnadens högsta punkt. Spiran återuppbyggdes exakt som sin föregångare, designad av 1800-talsarkitekten Eugène Viollet-le-Duc. Det åtta meter långa och över 1 500 kilo tunga korset välsignades enligt katolsk tradition innan det sattes på plats.

– Det är en obeskrivlig känsla. Ett antal av oss har genomlevt denna brand, vi har arbetat med det sedan början, och nu ser vi detta emblematiska element återfödas, verkligen återuppstå, säger Philippe Villeneuve, chefsarkitekt för historiska monument.

Se hur korset sätts upp i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet