Ett bombdåd har skakat parlamentet i Afghanistans huvudstad Kabul. Talibaner har tagit på sig attacken, där minst 18 personer har kommit till skada. Foto: TT

Kraftig explosion i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Ett bombdåd har skakat parlamentet i Afghanistans huvudstad Kabul. Talibaner har tagit på sig attacken, där minst 18 personer har kommit till skada.

Vid åttatiden på måndagsmorgonen svensk tid hördes kraftiga explosioner utanför parlamentsbyggnaden i Afghanistans huvudstad Kabul. Enligt afghansk polis på plats har totalt fyra bomber detonerat, medan en talesman för inrikesministeriet hävdar att det rör sig om en enskild explosion.

Säkerhetsstyrkor i staden pekar ut talibanerna som gärningsmän. Talibanerna själva har också tagit på sig dådet och säger sig ha utfört en självmordsattack.

Efter explosionenerna utbröt skottlossning mellan attentatsmännen och afghanska säkerhetsstyrkor, där samtliga sex angripande talibaner dödades.

”En enorm smäll”

Enligt landets hälsodepartement ska 18 civila ha skadats i attacken, bland dem två barn. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha avlidit.

Afghansk television höll vid tillfället för dådet på att sända live från ett sammanträde inne i parlamentet, där en ny kandidat till försvarsministerposten skulle presenteras. Flera tjänstemän och politiker kunde på tv-bilderna ses fly den rökfyllda byggnaden.

– Det var en enorm smäll som skakade byggnaden och krossade fönster. Vi är på en trygg plats nu, säger parlamentsledamoten Shukria Barekzai till Reuters.

Ökning av attacker under våren

Attacker i den afghanska huvudstaden har blivit allt vanligare igen det senaste halvåret, sedan de USA-ledda fredsbevarade Nato-styrkorna  officiellt drog sig ur landet i slutet av förra året.

Samtidigt som dagens attentat i Kabul har också flera regioner i landets norra delar intagits av talibanledda styrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.