Foto: TT

Kraftig jordbävning i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

En mycket kraftig jordbävning har inträffat utanför Sumatras västkust, i Indonesien. Skalvet har uppmätt strax under åtta på Richterskalan, och indonesiska myndigheter utfärdade en tsunamivarning som sen drogs tillbaka enligt lokala medier.

Skalvets epicentrum låg mellan 60 och 80 mil sydväst om Padang och uppmättes till 7,8 på Richterskalan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tsunamivarningar utfärdades i Indonesien för västra och norra Sumatra och Acehprovinsen men drogs tillbaka vid 15-tiden svensk tid.

Även Australien utfärdade en tsunamivarning som sedan drogs tillbaka och enligt seismologen Reynir Bödvarsson var jordbävningen inte av den typ som orsakar en tsunami.

– Rörelsemönstret i skalvet är mer horisontellt vilket betyder att den inte kommer lyfta upp en vattenpelare och orsaka en tsunami, säger han till SVT Nyheter.

Ovanligt kraftigt skalv

Skalvet, som uppmäts till 7,8, är ovanligt stort och normalt sker bara en eller max två så stora jordbävningar om året världen över. Men trots det tror inte Bödvarsson att den kommer vålla några större skador.

– Dels för att den inte ser ut att orsaka någon tsunami och dels för att den skedde långt ifrån bebyggelse, ungefär 400 kilometer, säger han.

Inga dödsfall

Än så länge har det inte kommit uppgifter om större skador. Tidigare kom uppgifter från indonesisk räddningstjänst att några ska ha dödats i skalvet men de drogs senare tillbaka.

– Ännu så länge finns inga uppgifter om dödsfall, säger Heronimus Guru, från indonesisk räddningstjänst.

Indonesien har tidigare drabbats hårt av jordbävningar. 2004 var Acehprovinsen en av de platser som drabbades hårdast av den tsunami som dödade 230.000 personer. Den orsakades av en jordbävning som mätt 9,1 på Richterskalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.