Foto: TT

Kraftig minskning av antalet asylsökande i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande har minskat kraftigt i Norge. Så få har inte sökt asyl på nästan 20 år. Dessutom har antalet ensamkommande flyktingbarn halverats.

Förra året kom rekordmånga asylsökande till Norge, 31.145 personer. Men under årets första halvår har siffran sjunkit kraftigt till 1.678 personer. Det är 64 procent färre jämfört med våren 2015, skriver NRK.

Enligt norska motsvarigheten till Migrationsverket, Utlendingsdirektoratet, får man gå tillbaka ända till 1997 för att hitta ett år med så låga tal.

Antalet ensamkommande flyktingbarn har halverats jämfört med förra våren, skriver Dagbladet.

Utlendingsdirektoratet uppger att det har blivit svårare att ta sig till Europa sedan gränsen mellan Turkiet och Grekland förstärktes.

Färre platser

För närvarande finns 35.462 mottagningsplatser i Norge, men bara 22.782 boende. Därför kommer omkring 4.700 platser att avvecklas. Myndigheterna vill behålla ett överskott med tanke på den osäkra situationen.

Men myndigheterna tror att antalet asylsökande kommer att vara begränsat.

– Förra hösten var det en helt extraordinär situation, det finns inget som tyder på att vi kommer att uppleva samma sak i år, säger Frode Forfang, chef för Utlendingsdirektoratet, enligt Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.