Foto: AP

Kraftigt oväder över USA:s östkust

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt oväder har dragit in över USA:s östkust och orsakat översvämningar och strömavbrott.

Minst fyra personer har dött och president Barack Obama har utfärdat katastroftillstånd i South Carolina.

Det häftiga skyfallet har fått vägar att svämma över och på flera orter uppmanas människor att inte ge sig ut i det knähöga vattenståndet. I kustområdet Brunswick County i North Carolina har 500 människor evakuerats, uppger delstatens guvernör.

Mer regn att vänta

Ovädret sträcker sig från delstaten Delaware i norr till Georgia i söder. Det kommer från två olika vädersystem, dels i framstötar från orkanen Joaquin i nordöst och dels från ett lågtryck i sydöst.

– I områden där vi är vana vid översvämningar i några timmar får vi nog förbereda oss på att det kan hålla i sig i flera dagar, säger  polischefen i Charleston Greg Mullen.

Den nationella vädertjänsten varnar för att det kan falla upp till 300 millimeter regn i vissa områden och nederbörden väntas hålla i sig hela helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.