Jordbävningen ska ha inträffat mellan staden Pokhara och Nepals huvudstad Katmandu. Foto: TT

Kraftigt skalv i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med magnituden 7,9 ägde rum cirka 80 kilometer öster om staden Pokhara i Nepal, ungefär halvvägs till huvudstaden Katmandu, uppger U.S Geological Survey. Ett dussintal människor har förts till sjukhus med skador, enligt nyhetsbyrån AP.

Skalvet skedde på 2 kilometers djup och enligt vittnen ska byggnader i Katmandu ha kollapsat – inklusive flera tempel. Enligt Prachanda Sual, boende i Katmandu, springer människor på gatorna i panik samtidigt som ambulanssirener hörs och helikoptrar cirkulerar ovanför.

En av nyhetsbyrån AP:s reportrar på plats i Katmandu uppger att en vägg i hans byggnad rasat och att även närliggande byggnader skadats.

Skakningar i New Dehli

Nepals informationsminister Minendra Rijal bekräftar för den indiska tv-kanalen NDTV att man fått rapporter om skador i och omkring Katmandu, men inga dödsfall har rapporterats.

Enligt ett vittne förs skadade människor till sjukhus efter jordbävningen. Skakningarna ska ha känts så långt bort som New Dehli och andra städer i norra Indien, enligt vittnesuppgifter.​

Varnar för att ge sig ut

Nationell radio har utfärdat en varning, och uppmanar människor att stanna utomhus eftersom fler efterskalv befaras.

Katmandudalen är tätbefolkad, men närmre 2.5 miljoner invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.