Foto: TT

Kraschade MH17 träffades av föremål utifrån

Uppdaterad
Publicerad

MH17-planet som kraschade i östra Ukraina den 17 juli träffades med stor kraft av ett stort antal ”högenergi-föremål” utifrån, enligt holländska utredare.

Flygplansdelarna på marken tyder på att planet splittrades i luften, enligt den preliminära rapporten från nederländska The International Civil Organization (ICAO) som gjort granskningen.

Det finns inga bevis för att det fanns tekniska fel på planet. Inte heller finns det något som pekar på att besättningen orsakat kraschen. Det framgår efter att utredarna analyserat flygplanets ljudregistrator. På inspelningen hörs inga varningar från cockpit och inspelningen slutar abrupt kl. 13.20.03 , skriver utredarna.

Flight MH17

De ser heller inget som tyder på att varken färddator eller ljudinspelning blivit manipulerade på något sätt. Rebeller överlämnade flyplanets färdskrivare till en malaysisk tjänsteman i Donetsk den 21 juli för vidare transport till Nederländerna.

Inget fel på planet

Skadorna på den främre delen av flygkroppen och cockpit tyder på att ett stort antal  ”högenergi-objekt har penetrerat flyplanet utifrån”, skriver utredarna. De är uteslutet att skadorna skulle ha orsakats av något fel på planet; vare sig motorer eller andra system, konstaterar ICAO.

Att flyplansdelarna hittats så utspridda tyder också på att planet har splittrats i luften.

”De första resultaten av utredningen pekar mot att en yttre orsak låg bakom MH17-kraschen. Mer undersökningar kommer att vara nödvändiga för att slå fast orsaken med större precision”, skriver haverikommissionens ordförande Tjibbe Joustra i en kommentar.

– Jag kan bara säga en sak: att vi har inte den militära utrsutning som skulle kunna få ner ett Boeing passagerarplan, sade den pro-ryska rebelledaren i Donetsk, Alexander Zakharchenko, i ett uttalande efter att den holländska rapporten publicerats.

Planet som var av typ Boeing 777 kraschade över rebellkontrollerat område i östra Ukraina den 17 juli och alla 298 passagerare och besättningen ombord dödades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet