• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Bilden som togs i Caivano utanför Neapel i november 2013 visar hur maffian olagligt dumpat avfall i naturen. Foto: TT

Krav inför klimatmötet: ”Sätt miljöbrott på agendan”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöbrott omsätter upp till hisnande 1.800 miljarder kronor om året. Efter droger, trafficking och piratkopiering är miljöbrott den största inkomstkällan för organiserad brottslighet. Samtidigt uppmärksammas inte brotten tillräckligt, enligt Interpol.

Den internationella polismyndigheten Interpol har synat miljöbrott, som olaga skogsavverkning, handel med fridlysta djur, handel och dumpning av farligt avfall. Den häpnadsväckande summan presenterades i samband med en konferens som just nu pågår i Frankrike.

Miljöbrotten, som liksom mycket annat av den organiserade kriminaliteten sker i det fördolda. De är enkla att dölja och bevisföringen är ofta svår. Dessutom är det brotts som många gånger nedprioriteras.

#vårtklimat

Interpol uppskattar att handeln omsätter mellan 600 och 1.800 miljarder varje år. Det stora spannet förklaras just av att miljöbrotten är svåra att granska och att konsekvenserna sällan är synliga.

”Ingen koll”

Cees Van Duijn, projektledare vid Interpols miljöbrottsenhet jämför i en intervju med tv–kanalen France 24 miljöbrott och narkotika.

– Narkotikans konsekvenser är direkt synbara, men så är det inte med miljön och därför är miljöbrotten nedprioriterade. Samtidigt är alla människor offer för miljöbrotten, även om de sker på andra sidan jorden, säger van Duijn.

I spåren av västvärldens ökande konsumtion har sopbergen vuxit, men också kraven på återvinning och avfallshantering. Därför är sopor en viktig handelsvara, som lockar oseriösa och kriminella aktörer.

– Det bedrivs ingen som helst tillsyn. Vi har ingen koll på detta, varken i Sverige eller någon annanstans i världen, säger miljöpolisen Filippo Bassini till SVT Nyheter.

Efterlyser stöd

Inför klimatmötet i Paris nästa månad försöker Interpol få upp miljöbrott på agendan. Cees Van Duijn oroas dock av politikernas ljumma intresse för ämnet.

– Det är beklagligt att miljöbrotten är förbisedda på klimatkonferensen. Vi behöver politikernas stöd för att få upp miljöbrotten på agendan och därför måste vi arbeta med att öka medvetenheten och kunskapen om miljöbrott, säger Van Duijn.

Interpols förhoppning är att miljöbrotten i framtiden kommer att få större uppmärksamhet, eftersom ändliga naturresurser, som fossila bränslen, ädelmetaller, utrotningshotade djurarter ständigt minskar. Den illegala handeln är lukrativa affärer för kriminella grupperingar.  

Lösa grupperingar

Ett uppmärksammat område är den italienska maffians illegala sophantering, som bland annat lett till att hushållssopor dumpats på Neapels gator. Maffian misstänks också för att ha dumpat giftigt och radioaktivt avfall i Medelhavet.

Enligt van Duijn utgör de kända kriminella nätverken, som den italienska maffian endast en liten del av den organiserade miljöbrottsligheten. De grupper som handlar med ädelmetaller, råvaror, timmer, ädelstenar och utrotningshotade djur är i regel mer löst sammansatta och lokalt förankrade.

– Det gör dem också svårare att utreda, säger van Duijn.

Viktig inkomstkälla

Miljöbrott blir också en allt viktigare inkomstkälla för terrorgrupper, främst i Afrika. Enligt Interpol finansierar terrorgrupper sin verksamhet genom bland annat illegalt fiske och handel med noshörningshorn och elfenben.  

– Amerikanska FBI tittar mycket på den här verksamheten. Marknaden för de här produkterna finns i Sydostasien, framförallt i Vietnam. Där är noshörningshorn extremt värdefulla och ett kilo kostar i dagsläget omkring 700.000 kronor, säger Filippo Bassini.

Blodiga ädelstenar

Afrika är rikt på naturresurser, speciellt diamanter och ädelstenar. Men dyrgriparna har kommit att förknippas med blod och död.

Den illegala handeln med ”blodsdiamanter” har under lång tid finansierat inbördeskrig och väpnade konflikter i Kongo, Sierra Leone, Elfenbenskusten och Angola som kostat miljontals människor livet.

Trots en internationell överenskommelse, vars syfte är att stävja handeln med ädelstenar från konfliktområden, menar Amnesty International att ”blodsdiamanter” fortfarande finansierar många konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet