Krav på ersättning för stendammslunga

Uppdaterad
Publicerad

Bara i Turkiet har 3.000 arbetare insjuknat i den dödliga sjukdomen stendammslunga när de sandblästrat modejeans. Nu kommer krav på ersättning.

Även om inte svenska företag längre använder tekniken så ställer man krav från svenskt håll.

Fair Trade Center i Stockholm vill att de svenska företag som använt sandblästringstekniken ska ta ansvar.

-Vi vill att de uppmanar andra företag att införa ett förbud. Sedan måste de kompensera de arbetare som har tagit skada av att företagen har använt den här metoden. Dels ekonomisk kompensation men också att de får medicinsk vård, säger Christopher Riddelius, på Fair Trade Center.

I Turkiet är numera tekniken med sandblästring av jeans förbjuden.

Aktuellt har träffat Verdat Yildirak, en av många fattiga unga män, som blivit sjuka av jobbet.

Dödsfall

– Det var damm och sand överallt. Där vi åt, där vi sov – allt var dammigt. Jag har svårt att andas. Mitt liv är förstört, säger han.

Minst 50 av de andra arbetarna i jeansfabrikerna har dött i sjukdomen.

-Min brorson blev sjuk och dog en hemsk död, säger Verdat Yildirak.

Modehus runt om i världen använder fortfarande sandblästringstekniken. Att Turkiet numera har förbjudit metoden innebära att metoden kan flytta någon annstans i världen.

-Vi räddar livet på våra medborgare, men istället offras andras liv. Det är inte alls rättvist, säger Yesim Yasin, läkare i Turkiet.

Samir Abu Eid, SVT:s korrespondent i Mellanöstern

Inger Haupt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.