Demonstrationer i Barcelona som kräver Jorge Fernández Díaz avgång. Foto: TT.

Krav på ministeravgång nära val

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen kräver att den spanska inrikesministern Jorge Fernández Díaz ska avgå, bara några dagar innan nyvalet i Spanien. Besvärande uppgifter har läckt ut där han verkar vilja sätta ditt sina politiska rivaler för korruption.

I en konversation med brottsbekämpande myndigheter i Katalonien, som tidningen Público publicerat, diskuterar ministern möjliga anklagelser som skulle kunna riktas mot andra politiker, som är för ett självstyre i regionen. I en annan konversation, som tidningen publicerade under onsdagskvällen, tycks han säga att han skulle kunna begära att åklagare startar utredningar ”som skulle kunna läcka ut till pressen”.

Anklagelserna har utlöst en politisk storm. Polisfacket och flera motståndare har krävt hans avgång.

– Vi har en inrikesminister, som borde skydda oss, som uppenbarligen använder sin post för att undersöka politiska rivaler, säger Podemosledaren Pablo Iglesias till TVE.

– Jag tycker det här borde leda till hans omedelbara avgång.

”Konspiration”

Jorge Fernández Díaz medger att han haft mötet som konversationen läckt ifrån 2014, men kallar det hela en ”konspiration”.

Hundratals människor, många med gula och röda katalanska flaggor, demonstrerade i Barcelona under kvällen.

Nyval hålls på söndag sedan det spanska valet i december slutade i ett dödläge som aldrig gick att rucka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.