Syria Civil Defence består av 3.000 volontärer med olika yrken som bagare, lärare och skräddare. De är ofta först på plats för att få loss människor ur sönderbombade hus och ge första hjälpen. Foto: TT

Krig, yttrandefrihet och flyktingars rättigheter i fokus under Right Livelihood-priset

Uppdaterad
Publicerad

Right Livelihood-priset går i år till volontärorganisationen Syria Civil Defence också kallade Vita hjälmarna i Syrien, den egyptiska människorättsaktivisten Mozn Hassan och organisationen Nazra for Feminist Studies, människorättsaktivisten Svetlana Gannushkina i Ryssland och den turkiska tidningen Cumhuriyet (Turkiet).

Priset, som också kallats alternativa Nobelpriset, uppmärksammar några av de mest akuta globala frågorna som krig, yttrandefrihet, kvinnors rättigheter och migranters utsatthet. Pristagarna får 3 miljoner kronor att dela på för sin fortsatta verksamhet.

Syria Civil Defence får priset ”för deras enastående mod, medmänsklighet och humanitära insatser för att rädda civila från förödelsen i inbördeskrigets Syrien”.

Mozn Hassan och Nazra for Feminist Studies ”för sitt försvar av kvinnors rättigheter i en miljö av våld, övergrepp och diskriminering”.

Svetlana Gannushkina ”för hennes outtröttliga arbete under flera årtionden med att försvara flyktingars och migranters mänskliga rättigheter, liksom att öka toleransen mellan olika etniska grupper”.

Tidningen Cumhuriyet ”för dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövande och dödshot”.

Kriget i Syrien

Det är första gången någon från Syrien får priset och de så kallade Vita hjälmarna har väckt allt mer uppmärksamhet för sitt arbete under oerhört svåra och dramatiska förhållanden. Syria Civil Defence består av 3.000 volontärer med olika yrken som bagare, lärare och skräddare. De är ofta först på plats för att få loss människor ur sönderbombade hus och ge första hjälpen.

De försöker också utbilda invånarna i hur man ska göra för att skydda sig under angrepp. De har arbetat sedan 2013 och deras målsättning är att hjälpa alla oavsett religion eller politisk tillhörighet. Just nu visas en dokumentärfilm ”The White Helmets” om deras arbete.

Kvinnovåld i Egypten

Nazra for Feminist studies är en organisation som grundades av Mozn Hassan en egyptisk feminist och människorättsförsvarare. Organisationen arbetar mot det sexuella våld som drabbar kvinnor vid politiska demonstrationer. Det har ökat allt sedan den egyptiska revolutionen 2011. Nazra har försett de drabbade med medicinsk vård och  juridisk hjälp.

Organisationen dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter och har arbetat för att ändra Egyptens nya författning. Tack vare Nazras arbete betraktas nu sexuella trakasserier som sexualbrott i den nya lagen.

Flyktinghjälp i Ryssland

Svetlana Gannushkina är en ledande människorättsaktivist i Ryssland. Hon har kämpat för flyktingar och migranters rättigheter sedan 90-talet. Hennes organisation The Civic assistance Committe har gett humanitärt bistånd och rättshjälp till tiotusentals människor.

Hon har påverkat ryska domstolar och förhindrat att utsatta flyktingar från Centralasien skickas hem igen, till länder där de riskerar fängelse och tortyr.

Hon har också förmått Högsta Domstolen att pröva flykting- och migrantbarns rätt till skolgång när de lever i Ryssland. Hon har länge bevakat mänskliga rättigheter under pågående konflikter i Kaukasus.

Oberoende press i Turkiet

Cumhuriyet är en av Turkiets mest framstående dagstidningar. De har också under den senaste tidens pågående politiska kris varit en av de viktigaste oberoende källorna. Tidningens medarbetare har betalat ett högt pris för att upprätthålla pressfriheten. De har mördats och fängslats för sina skriverier om mänskliga rättigheter och om sekularism, vilket har setts som kontroversiellt i Turkiet. Deras undersökande journalistik håller hög klass och har lett till många viktiga avslöjanden. Deras arbete har gjort att den turkiska regeringen har kunnat granskas offentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.