Colombias president Juan Manuel Santos och Farcgerillans ledare Timoléon Jiménez. I mitten Kubas president Raúl Castro. Foto: TT

Krigstrött Colombia lägger ned vapnen

Uppdaterad
Publicerad

Inbördeskriget i Colombia har rasat i ett halvsekel – nu är avtalet om eldupphör undertecknat. Stefan Åström vid Folke Bernadotteakademin har hjälpt regeringssidan i förhandlingarna med Farcgerillan.

– En fantastisk nyhet, säger han.

Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Timoleón Jiménez namnteckningar blev historiska i samma ögonblick som de sjönk in i pappersarket som lades framför dem i Kubas huvudstad Havanna på torsdagen.

Många colombianer har aldrig upplevt fred, hundratusentals har dött till följd av inbördeskriget och miljoner har tvingats lämna sina hem. Nu väntar nya – och förhoppningsvis ljusare – tider.

Garantier om inkludering

Juan Manuel Santos twittrade i onsdags att han hoppas att regeringen och gerillan kan underteckna ett slutgiltigt fredsavtal om knappt en månad: ”Vi jobbar för fred i Colombia, en dröm som börjar bli verklighet”.

– För oss som har följt det här i många år är det en fantastisk nyhet, säger Stefan Åström, projektledare vid den fredsfrämjande myndigheten Folke Bernadotteakademin, som har varit rådgivare till den colombianska regeringssidan sedan hösten 2013.

Han säger att det fortfarande inte är känt vad parterna har kommit överens om, men att regeringen förmodligen har tvingats ge garantier för att Farc ska få delta i det politiska systemet, efter att ledningen i huvudstaden Bogotá slutligen har insett att kriget inte går att vinna militärt.

Regeringen har övertaget

Farc har samtidigt förstått att landet är krigstrött, att vänstergerillan inte har samma folkliga stöd som tidigare och att styrkeförhållandena har skiftat till regeringens fördel under de senaste 10–15 åren, förklarar Stefan Åström.

– Säkerhetsaktörerna har fått väldigt mycket resurser. Nu finns möjlighet att lägga dem på annan utveckling, som utbildning och infrastruktur. Det är också det som Farc ser, att om man får slut på kriget kan man få till en förbättrad utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.