Krisdrabbat land fick otjänlig mat

Publicerad

FN måste förstöra hundratals ton undermålig mat som skulle ha gått till överlevande från jordbävningarna i Nepal, uppmanar en företrädare från landets regering.

Tester som landets myndigheter gjort visar bland annat att sex ton ris på väg till det hårt drabbade området Gorkha är otjänligt som människoföda, rapporterar medieföretaget Thomson Reuters Foundation.

Löftet från FN:s livsmedelsprogram (WFP) att maten kommer att återkallas och ersättas räcker inte, säger Uttam Kumar Bhattarai, tjänsteman på jordbruksdepartementet. Allt måste förstöras på plats, framför vittnen från lokala myndigheter.

– Att ersätta betyder att man tar tillbaka den undermåliga maten som kan delas ut någon annanstans, säger han.

WFP säger att de är extremt seriösa med att kontrollera kvaliteten och säkerheten på maten de distribuerar. De säger också att produkterna som nått Nepal inte har delats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.