Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir besöker sin italienska motsvarighet Paolo Gentiloni. Foto: TT

Kritik mot Gulfstaters stängda gränser

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Syriens grannländer tagit emot miljoner flyktingar och många nu flyr till Europa har flera rika Gulfstater i praktiken stängt sina gränser. Men nu växer kritiken, rapporterar Reuters

Inte minst efter de starka reaktionerna på bilderna av den treårige flyktingpojken Alan har kritik hörts, skriver nyhetsbyrån.  Kritikerna skjuter också in sig på att flera av Gulfstaterna ger stöd år stridande parter i kriget.

Sara Hashah vid Amnesty International kallar Gulfstaternas hållning ”skamlig” och kritiserar Qatar, Kuwait, Bahrain, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som inte tagit emot några flyktingar alls genom officiella kanaler.

#flykt

Jämför med Kuwait-invasionen

En del jämför med situationen för 25 år sedan, efter Iraks invasion av Kuwait, då tusentals kuwaiter fick skydd i grannländerna

Gulfländernas försvarare invänder att flyktingströmmarna är så mycket större från Syrien i dag jämfört med Kuwait 1990, och att man i stället ger ekonomiskt stöd till flyktingmottagning i Syriens närmaste grannländer.

– Qatar är ett mycket litet land. Av rent logistiska skäl kan landet inte ta emot något större antal flyktingar, så i stället har man valt att stödja dem finansiellt, säger Abdullah Al-Athbah, chefredaktör för en av landets tidningar.

Men möjligen är en förskjutning av stämningen på väg, skriver Reuters, och sympatin för de syriska flyktingarna växer.

”Strimma av hopp”

”Det ger oss en strimma hopp efter de senaste tragiska drunkningsfallen att se de omfattande uttrycken för solidaritet med flyktingarna från regeringar och folk i en del europeiska länder”, skriver kolumnisten Zeid al-Zeid i den kuwaitiska tidningen Al-An.

”Men det gör oss sorgsna och får oss att undra om frånvaron av någon officiell reaktion från arabstaterna...vi ser en tystnad som är skandalös.”

En politisk kommentator i Förenade arabemiraten, Sultan Sooud al Qassemi, säger att han misstänker att det finns en oro ibland Gulfstaternas styrande att släppa in stora skaror av politiskt talföra arabisktalande, som skulle kunna påverka opinionen i traditionellt politiskt passiva samhällen. Men han menar att Gulfstaterna borde öppna sina dörrar för flyktingar.

”Gulfstaterna klagar ofta på att deras kultur är hotad och det arabiska språket inte används tillräckligt, på grund av det stora antalet främmande immigranter. Här finns ett tillfälle att ta emot en grupp av människor som kan lindra sådan oro och som är i behov av skydd, på flykt från ett brutalt krig.”

Fakta: Här är de syriska flyktingarna

(antal mottagna sedan 2011 till och med 31 juli 2015)

Syrien 8 miljoner;

Turkiet 1,9 miljoner;

Libanon 1,1 miljoner;

Jordanien 630.000;

Irak 250.000;

Europa 350.000;

varav flest i:

  Tyskland 100.000;

  Sverige 65.000;

  Serbien 50.000;

  Ungern 19.000;

  Österrike 19.000;

Källa: UNHCR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet