”Trump har fått gratis tv-tid som motsvarar två miljarder dollar, han har därmed inte behövt lägga några större belopp på sin kampanj”, berättar Cenk Uygur, grundare och chefredaktör för nyhetsshowen ”Young Turks”. Foto: TT/SVT

Kritik: Trump har fått två miljarder dollar i gratis tv-tid

Uppdaterad
Publicerad

När Kalifornien i morgon går till valurnorna så har Donald Trump inte längre några medtävlare – han står som republikanernas presidentkandidat. Nu menar många att Trump har medias okritiska bevakning att tacka för sina framgångar. SVT Nyheter har besökt världens största nyhetsprogram på nätet, Young Turks i Los Angeles, som riktar svidande kritik mot etablerade medier.

För republikanernas del är primärvalen över. Donald Trump konkurrerade ut 16 andra kandidater och han kan se fram emot att bli partiets presidentkandidat på konventet i juli.

Men istället för att blicka framåt har Donald Trump väckt uppseende den senaste veckan med att göra utfall mot republikaner som än så länge inte slutit upp bakom honom och mot media som han kallar för ”slödder”. När han fick frågan om han tänker fortsätta med samma stil om han blir vald till president svarade han: ”Jag tänker inte ändra på mig”.

USA-val 2016

Ska ha fått gratis tv-tid

Amerikanska TV-kanaler som CNN, CBS och NBC ökar sina tittarsiffror tack vare Trumps spektakulära utfall.

Nu växer kritiken mot att deras brist på kritisk granskning bidragit till Donald Trumps framgångar.

– Han har fått gratis tv-tid som motsvarar två miljarder dollar, han har därmed inte behövt lägga några större belopp på sin kampanj, berättar Cenk Uygur, grundare och chefredaktör för nyhetsshowen ”Young Turks”.

Programmet sänds på Youtube och är världens största nyhetsshow online med en tydlig vänsterprägel. I takt med att kritiken vuxit mot etablerade medier vänder sig alltfler amerikaner till nya plattformar och alternativ bevakning av amerikansk inrikespolitik.

”Mediamegafon för de mäktiga”

SVT besöker Young Turks i redaktionslokaler i Los Angeles. En liten diskret skylt i ett anonymt industriområde visar var redaktionen håller hus. Cenk Uygur är en av USA:s mest frispråkiga journalister på vänsterkanten, han och hans medarbetare lever med ständiga hot.

– Vår framgång bygger på att vi försöker vara ett alternativ till etablissemangsmedia, många större mediekoncerner har blivit megafoner för de som är rika, mäktiga, vi är emot etablissemanget, vi står vid sidan om, säger Cenk Uygur.

Men hur ser ni till att ni själva svarar för en balanserad bevakning, ni har ju inte gjort någon hemlighet av att Bernie Sanders är er favorit?

– Vårt uppdrag är att stå för undersökande journalistik, vi är en vakthund vad gäller sanningen, vi gräver ständigt och försöker ta reda på vad som är sant och vad som är falskt, det borde vara en självklar uppgift för alla redaktioner i det här landet.

Trump ljuger oftast

Enligt Politicfact är Donald Trump den presidentkandidat som oftast ljuger. Alla presidentkandidater far med osanningar men han toppar ligan. Ett uppmärksammat exempel rör frågan om Barack Obamas medborgarskap. Det var Donald Trump som för många år sen insinuerade att Obama inte är amerikansk medborgare och att han egentligen är muslim. En anklagelse som sedan dess levt sitt eget liv trots att påståendet saknar grund. I en intervju med CNN:s programledare Wolf Blitzer fick Trump frågan om han tänker fortsätta driva frågan om Obamas medborgarskap. Donald Trumps svar överraskade.

– Det var inte jag som började, svarade han, det var Hillary Clinton som började med att ifrågasätta Obamas medborgarskap.

Påståendet saknar grund men bemöttes eller ifrågasattes aldrig av programledaren. Först en kvart senare återkom CNN med ett kort påpekande att Trumps anklagelse mot Hillary Clinton var fel. Och detta är bara ett exempel bland många.

Objektiva media klarar inte Trump

På George Washington-universitet i Washington DC följer professor John Sides och hans kollegor en valrörelse som på många sätt är unik. Donald Trumps sexistiska och rasistiska kommentarer, hans nedsättande kommentarer om folks utseende har helt förändrat det politiska samtalsklimatet.

– Hans stil är en stor utmaning för amerikanska medier, de har ännu inte hittat ett förhållningssätt till honom. I USA har journalister en stark tradition av att vara objektiva, man vill framstå som rättvisa och balanserade. Vad gör man då när en kandidat vid upprepade tillfällen ljuger? Om journalister ständigt skulle påtala hans felaktigheter skulle tittarna lätt kunna uppfatta det som att de står på Hillary Clintons sida, förklarar han.

Statsvetare varnar

Färska opinonsmätningar visar att Donald Trumps framgångar bara fortsätter, enligt några mätningar ligger han och Hillary Clinton nu jämsides. Nu varnar statsvetare som professor John Sides för att Donald Trump som president skulle leda till en instabilare värld.

– Jag tror framförallt att hans motstånd mot handelsavtal skulle skapa stor osäkerhet och även ett mått av kaos på internationella marknaden och i i våra relationer till de länder som vi i många årtionden byggt goda relationer med.

Och när han får frågan vad som kan göra att Donald Trump blir USA:s nästa president blir han först svarslös en lång stund.

– Det är en svår fråga. Jag kommer besvara detta med ett svar som inte är mitt eget. Jag tror att vad Donald Trumps anhängare ser i honom är en president med värdefull näringslivserfarenhet . De tycker att landet ska styras som ett företag, mer effektivt.

Historiskt impopulära

På redaktionen hos Young Turks rustar man nu för en historiskt smutsig valkampanj.

– Den här valrörelsen må ha ett högt underhållningsvärde men kan komma att bli den mest katastrofala i amerikansk historia. Vi har ett val mellan de två mest impopulära kandidaterna i modern tid (Hillary Clinton och Donald Trump). En person kommer att stå för status quo – ingen förändring – och den andra kan komma att ändra landet i fascistisk riktning.

Nyfiken på mer?

Se Cenk Uygurs hårda kritik mot bevakningen av Bernie Sanders i CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet