George Zimmerman till höger. Foto: TT

Ville sälja dödsvapnet – nu stoppas annonserna

Uppdaterad
Publicerad

George Zimmermans försök att sälja vapnet som dödade den obeväpnade 17-åringen Trayvon Martin har stött på hinder. Den första annonsen togs ned efter protester. Nu gör Zimmerman ett nytt försök.

Den dåvarande grannskapsvakten George Zimmerman använde pistolen för att döda den obeväpnade afroamerikanen 17-årige Trayvon Martin under en konfrontation mellan de två i Florida 2012. Zimmerman friades och i annonstexten beskriver han pistolen som ikonisk.

Annonsen, som SVT tidigare skrivit om, lades under torsdagen upp på vapensajten GunBrokers med utgångspriset 5.000 dollar. Budgivningen skulle starta klockan 11 lokal tid och pågå i 24 timmar. Men efter att ha orsakat massiva protester och fördömanden i sociala medier togs annonsen bort senare under dagen.

Dödsskotten mot Trayvon Martin

Nytt försök

Men George Zimmerman har trots motgången inte gett upp. Han har tidigare utryckt att han är fast besluten att sälja vapnet, trots kritiken.

– Jag böjer mig inte, jag är en fri amerikan som kan göra vad jag vill med det som är mitt, sade han till FOX 35.

Istället har han nu kontaktat en annan liknande sajt, United Gun Group. Annonsen är densamma men snart efter att den lades upp spårade budgivningen ur och togs över av nättroll.

Utsatt för nättroll

I skrivande stund har över 10.000 bud lagts på annonsen och det ledande budet är över 65 miljoner dollar, motsvarande över 500 miljoner svenska kronor. Användaren som leder budgivningen kallar sig Racist McShootface och tidigare budgivare har kallat sig bland annat Dindu Nuffins.

Fortsatt kritik

United Gun Group kritiseras kraftigt för att de tillåter annonsen men har i ett uttalande sagt att de inte ser något problem med annonsen så länge den är laglig.

– I slutändan är det upp till Gerorge Zimmermans moral att besluta vad han vill göra med sina ägodelar, säger de till TMZ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskotten mot Trayvon Martin

Mer i ämnet