Turkiska militärstyrkor spärrar av en väg in till Cizre.

Kritiskt läge i belägrad kurdisk stad

Uppdaterad
Publicerad

Militäroffensiven i den kurdiska staden Cizre gick på fredag in på den åttonde dagen och den humanitära situationen förvärras. Dödliga sammandrabbningar mellan turkiska styrkor och PKK-gerillan har eskalerat sedan vapenvilan kollapsade i juli.

Utegångsförbud råder i Cizre i sydöstra Turkiet. Ingen ut- eller inpassering är tillåten och invånarna har varken kunnat handla mat eller medicinsk utrustning.

De omkring 120.000 invånarnas telefon- och internetnätverk är avskuret stora delar av dagen.

– Många är skadade, jag kan inte räkna dem, men det är rena rama kriget här. De flesta av vårdpersonalen har flytt och det turkiska sjukhuset håller stängt, berättar läkaren Nizar Celik för SVT om situationen.

Åtminstone 30 personer har dött i Cizre sedan Turkiet påbörjade en militär operation mot kurdiska aktivister förra fredagen. Samtidigt kommer motstridiga rapporter. Enligt Turkiets inrikesdepartement var de döda från väpnade grupper, men enligt det prokurdiska partiet HDP har mer än 20 civila dödats, däribland barn. Det exakta antalet har ännu inte bekräftas. 

Döda förvaras i hemmen

Enligt SVT:s källor i Cizre sköts i går en tolvårig flicka i huvudet av militärens krypskytt. Många av de döda kropparna, däribland flera barn förvaras i hemmen. De kyls ner med is av familjemedlemmar eftersom de turkiska myndigheternas utegångsförbud förhindrar dem att föra de avlidna till bårhus. Det är även svårt för de skadade att komma till sjukhusen som kontrolleras av turkisk militär.

– Några ambulanser har lyckats ta sig genom staden utan sirener men sjukvårdspersonal har inte kunnat nå vårt kvarter ännu. Allting är förstört. De bränner ner hus också, berättar 14-åriga Berivan för SVT.  

Enligt Turkiets inrikesminister Selami Altinok kommer utegångsförbudet att fortsätta tills den militära operationen anses vara avslutad. 

Humanitär katastrof

Den militära belägringen har haft dramatiska effekter för civila i staden Cizre. Situationen närmar sig en humanitär katastrof. Nurullah Kasirga har inte kunnat kommunicera med sin mor och släktingar som bor en bit bort på över en vecka. 

– Vi skickar ständigt meddelanden till vår mobiloperatör och ber dem att öppna nätverket, berättar Nizar Celik strax innan samtalet bryts. 

Sirnak-provinsens landshövding uttalade sig under fredagen efter att europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter krävt att observatörer ska få omedelbar tillgång till Cizre.

Landshövdingen hävdade att militäroperationen ska upphävas till lördagen, enligt nyhetsbyrån Anadolu. I uttalandet ska han även ha sagts att ”våra säkerhetsstyrkor har genomfört en lyckad operation mot medlemmarna i separatistterrororganisationen. Och vi har en uppriktig tacksamhet till våra värdefulla medborgare i Cizre som har agerat med tålamod”. 

Attacker i hela landet

Oppositionsledaren från HDP, Selahattin Demirtas, manar till lugn och varnar för att konflikten mellan regeringen och PKK kan leda till inbördeskrig.

På torsdagen blockerade turkiska militärstyrkor en delegation av HDP-ledare och supportrar som försökte nå Cizre till fots.

På tisdagen vandaliserades och brändes HDP:s partilokaler i Ankara och ett av deras kontor i Alanya.  Demirtas fördömer det han kallar en regeringsstödd ”lynchning” av partiet.

– Det är inte vi som har tagit beslutet att starta det här kriget och intensifiera det, beslutet har tagits av presidenten och premiärministern, sade han i en tv-sändning.

Enligt presidenten Recep Tayyip Erdogan har omkring 2.000 PKK-medlemmar dödats sedan juli. Under samma period dödades runt 100 medlemmar i de turkiska säkerhetsstyrkorna.

Fakta: Konflikten i Turkiet

PKK, som terrorstämplats av Turkiet, USA och EU, började 1984, ett väpnat uppror med målet att nå sjävstyre för den kurdiska folkgruppen i Kurdistan, ett område som omfattar delar av Turkiet, Irak, Iran och Syrien.

Under konflikten har omkring 40.000 människor dött.

En två år lång vapenvila mellan PKK och Turkiet bröts i juli och sedan dess har våldet eskalerat. Samtidigt har konflikterna i Syrien och Irak blivit värre och extremiströrelsen Islamiska staten har börjat attackera mål i Turkiet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.