En kvinna befaras ha omkommit efter att ha tagits av en krokodil i norra Australien. (Arkivbild) Foto: TT

Krokodilattack på strand i Australien

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig kvinna saknas efter att ha attackerats av en krokodil vid en strand i norra Australien. Kvinnans vän försökte förgäves dra henne i säkerhet.

De båda kvinnorna ska ha simmat i midjegrunt vatten vid en strand i Daintree nationalpark i Queensland när en krokodil plötsligt gick till attack, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Var i vattnet när krokodilen gick till attack

Området är ökänt efter flera dödliga krokodilattacker genom åren och vid stranden ska det finnas varningsskyltar. Kvinnorna, två australiska turister som inte lär ha känt till området, var båda i vattnet när krokodilen gick till attack.

– En vän försökte ta tag i kvinnan för att dra henne i säkerhet men lyckades inte med det, säger polisen Russel Parker till lokala medier.

Trots eftersökningar med helikopter har man inte hittat några spår från den saknade kvinnan, som befaras ha omkommit. Den andra kvinnan fördes chockad till sjukhus och vårdas för en skada på armen.

Samma plats där 5-åring dödades

Attacken skedde i närheten av den plats en 5-årig pojke dödades av en krokodil 2009. Grahame Webb som är expert på krokodiler säger till AP att djuren oftast befinner sig i floder eller träsk och mer sällan i öppet vatten. Han betonar dock att platser med öppet vatten i Australien ändå är långt ifrån säkra.

– Det har förekommit ganska många attacker vid stränder och korallrev där personer har snorklat, säger han.

Antalet krokodiler har ökat kraftigt i Australien sedan skyddslagar infördes 1971. Varje år dödas i genomsnitt två personer av krokodiler i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.