Vid demonstrationen hade en person klätt sig i en dräkt som påminner om de den rasistiska organisationen Ku klux klan använder. Foto: TT

Ku klux klan-klädde demonstranten i förhör i Finland

Uppdaterad
Publicerad

En man som, iklädd en Ku klux klan-liknande mundering, för en tid sedan protesterade utanför en flyktingförläggning i finländska Lahtis har frågats ut av polis. I förhören har den 19-årige mannen sagt att tilltaget handlade om ett tillfälligt och dumt infall, skriver nyhetsbyrån FNB.

Vid demonstrationen kastades fyrverkeripjäser mot en buss med asylsökande. 19-åringen nekar till att ha kastat något, men misstänks för offentlig uppmaning till brott och skymfande av Finlands flagga. Han är inte dömd för brott sedan tidigare.

Polisen lyckades gripa 19-åringen genom hans inköp inför demonstrationen. Enligt tidningen Ilta-Sanomat köpte han tejp, papper och ett vitt lakan i en butik i Lahtis några dagar för demonstrationen.

Materialet använde han sedan för att tillverka en dräkt, snarlik den som våldbejakande och rasistiska organisationen Ku klux klan använder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.