På flygbasen Incirlik i södra Turkiet finns Natos största lager av kärnvapen. Nu frågar sig experter hur säkra vapnen är efter kuppförsöket i landet. Foto: TT

Kuppförsöket skapar oro kring USA:s kärnvapen i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Under kuppförsöket i Turkiet bröts strömmen på Natobasen Incirlik och hotnivån höjdes till högsta möjliga. Senare greps basens befälhavare misstänkt för inblandning i kuppen. På basen förvaras omkring 70 amerikanska kärnvapen och nu menar en expert att det finns frågetecken kring säkerheten.

På Natos viktiga flygbas Incirlik i södra Turkiet, inte långt från gränsen till Syrien, kände man av effekterna från militärkuppförsöket i fredags skriver The New Yorker.

Natos största kärnvapenlager

Tidningen skriver att Incirlik är Nato:s största lager för kärnvapen. Detta bekräftas i en rapport från svenska FOI som visar att det finns omkring 70 amerikanska B61-bomber, det vill säga kärnvapen, på basen.

Oroligheter i Turkiet

Incirlik som används av USA och andra allierade i kriget mot IS i Syrien och Irak, stängdes i samband med kuppförsöket, rapporterade flera medier. The Guardian skriver att den turkiska regeringen uppgav att kuppmakarna var baserade på Incirlik och att de flugit till och från basen under kuppförsöket. Det fick regeringen att agera genom att stänga av luftrummet och strömmen.

Strömmen bröts

USA:s ambassad i Ankara skickade ut ett nödmeddelande om att strömmen brutits på basen och att de lokala myndigheterna inte tillät några flyg att starta eller landa. På flygbasen fick man lita på nödgeneratorer.

Dessutom greps basens befälhavare Bekir Ercan Van och sju andra militärer misstänkta för inblandning i kuppförsöket.

Enligt The New Yorker höjdes säkerhetsnivån på flygbasen till den högsta möjliga, en nivå som innebär att en terroistattack just skett eller är mycket nära.

Väcker frågor

Hans Kristensen, kärnvapenexpert på ideella organisationen Federation of American Scientists säger att händelsen väcker frågor om hur säkra de amerikanska kärnvapnen egentligen är på den turkiska militärbasen.

– Fördelarna av att förvara kärnvapen i Turkiet är minimala, medan riskerna har ökat markant de senaste åren, säger han till The Guardian, och fortsätter:

– Jag skulle säga att säkerhetssituationen i Turkiet och området kring basen inte längre gör att USA når upp till de krav som bör ställas på ett lager för kärnvapen. Du får bara ett visst antal varningar innan något går fruktansvärt fel.

Lätt att förstöra

B61-bomben är ett föråldrat kärnvapen, och det är oklart om det turkiska flygvapnet är certifierat av USA för att bära bomberna. Men de finns kvar som en symbol för USA:s löfte att skydda sina europeiska allierade.

The New Yorker skriver att det räcker med några timmars träning och de rätta verktygen för att öppna ett av Natos lager, stjäla en bomb, placera en sprängladdning på kärnvapnet och släppa loss ett moln av radioaktivt avfall.

Rädsla för terror

Att det amerikanska kärnvapenlagret ligger så nära krigshärden Syrien väcker också frågetecken. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har tidigare uppmanat familjerna och de anhöriga till USA:s personal på Incirlik att lämna området omedelbart av risker för terrordåd.

– Om kärnvapen finns på en bas som underrättelsetjänster menar är ett mål för terrorister och i ett instabilt område så finns det ingen rimlig anledning att ha kvar kärnvapnen, säger Ian Kearns från tankesmedjan ELN som grundades för att motverka spridningen av kärnvapen.

USA har varken förnekat eller bekräftat att de har kärnvapen i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet