En leende Nicolás Maduro omgiven av säkerhetsvakter efter ett framträdande i Caracas. Opinionsmätningar tyder på Maduros styrande socialistparti riskerar att förlora parlamentsvalet på söndag. ARKIVBILD. Foto: TT

Kupprykten inför val i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsmätningar visar att president Nicolás Maduros vänsterrörelse kan förlora valet på söndag mot oppositionen. Det har satt i gång ryktesspridning om möjliga våldsamheter eller andra åtgärder av det styrande partiet för att hålla sig kvar vid makten.

– En del människor har försökt väva ett nät av intriger runt den 6 december, säger försvarsminister Vladimir Padrino till statlig tv.

Han säger att 163.000 kommer att placeras ut för att garantera säkerheten under valdagen. Han försäkrar att det inte kommer bli någon kupp av något slag.

– Inte heller kommer det att förekomma terroristiskt eller politiskt våld, säger Padrino.

Han tillbakavisar anklagelser från oppositionen om att de katastroftillstånd som Maduro har utlyst i 23 kommuner längs gränsen mot Colombia syftar till att kväva politiskt kampanjarbete i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.