En kurdisk peshmergasoldat vid fronten i Sinjar. Foto: TT

Kurdiska styrkor har tagit Sinjar

Uppdaterad
Publicerad

Kurdiska styrkor tog på fredagen kontroll över de centrala delarna av den strategiskt viktiga staden Sinjar. Offensiven är en del i att återta kontrollen över norra Irak från terrorgruppen Islamiska staten, IS. Men lite tyder på att IS tappar mark, enligt analytiker.

För drygt ett år sedan invaderade Islamiska staten, IS, staden Sinjar och dödade och tillfångatog ett stort antal yazidier– en religiös minoritetgrupp som främst lever i norra Irak. Tusentals yazidier tvingades fly upp i närliggande Sinjarbergen för att söka skydd undan terrorn.

Under natten till torsdagen startade en offensiv mot Sinjar med USA-ledda flygräder. På marken deltog omkring 7.500 soldater ur den kurdiska peshmerga-styrkan tillsammans med yazidiska styrkor.

Terroriströrelsen IS

På fredagen gick de kurdiska styrkorna in i Sinjar. Kurdiska myndigheter skriver på Twitter att operationen var en succé och att peshmerga tagit viktiga offentliga byggnader samt sjukhus och fabriker. De kurdiska myndigheterna uppgav också att IS var besegrat och att IS flydde från platsen.

Hissat kurdiska flaggan

Efter att de kurdiska styrkorna tagit kontroll över den centrala delen av Sinjar hissade soldaterna den kurdiska flaggan och sköt salut.

En major i peshmergastyrkan som AP intervjuat uppger att de kurdiska styrkorna möttes av svagt motstånd, åtminstone i början av offensiven. Majoren menar dock att situationen i staden fortfarande är farlig och att det ännu är för tidigt att utropa segern.

Massoud Barzani, president över irakiska Kurdistan, bekfräftade på en presskonferens att kurdiska styrkor har intagit Sinjar.

– Befrielsen av Sinjar kommer ha stor betydelse för befrielsen av Mosul, sa Barzani och syftade då på staden Mosul som är ett annat IS-fäste i Irak.

IS står starkt

Trots det står sig Islamiska staten fortfarande stark, enligt analytiker.

– Det är väl ett slags status quo, de expanderar inte, men det finns inte heller några tecken på att de drivs tillbaks från viktiga områden som Mosul till exempel, säger Michael Jonsson på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Inte heller Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet tycker att IS har tryckts tillbaka. Om något har de gjort en liten framryckning under hösten.

– Sinjar är viktigt i den mening att området ligger mellan Mosul och Raqqa – men ingen enskild förlust för IS betyder särskilt mycket eftersom de opererar på så många ställen samtidigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet