Adul Ipeks son Rezan dödades när han stred som soldat i den terrorstämplade PKK-gerillan. Foto: SVT

Kusinerna dödades i kriget – stred mot varandra

Uppdaterad
Publicerad

I Turkiet har det långvariga kriget mellan staten och den kurdiska PKK-gerillan återigen blossat upp, och allt fler mödrar på båda sidor får hem sina söner i kistor.

Nu växer ilskan mot president Erdogan och begravningarna har blivit skådeplats för protesterna.

Adul Ipek sjunger en sorgesång till sin döde son Rezan men orden drunknar nästan i den hårda vinden. 

Hon besöker sin sons grav i den lilla bergsbyn Kirimkaya i östra Turkiet flera gånger om dagen. Rezan var soldat i den terrorstämplade PKK-gerillan. I september i år dödades han i strider mellan PKK och den turkiska militären. Han blev 23 år gammal.

– Det har gått tre månader sedan Rezan dödades och jag kan inte fatta att han är död. Jag tror fortfarande att han är vid liv någonstans uppe i bergen. Men när jag ser hans kalla grav tänker jag: Så är det. Han är död, säger Adul Ipek.

”Erdogan bär skulden”

För tre år sedan inleddes fredsförhandlingar för att få ett slut på den 30-åriga konflikten mellan PKK och den turkiska staten. Det såg ut som att freden var inom räckhåll – men så avbröts förhandlingarna plötsligt och båda sidor beskyller varandra för misslyckandet.

– Erdogan bär skulden. Erdogan, den turkiska staten och regeringspartiet AKP. Det är deras fel. De fick oss att tro på fredsprocessen. Nu ber vi dag och natt att det återigen ska bli fred och att våra söner ska komma hem, säger Adul Ipek sorgset.

Vapenvilan avblåst

I sydöstra Turkiet rasar kriget på nytt. Turkiskt stridsflyg bombar kurdiska gerillabaser och PKK har avblåst vapenvilan. I byn Kirimkaya är de flesta kurder men de slåss på olika sidor i kriget.

Bara några hus bort från Adul sörjer svägerskan Seyran Beycur sin son Recep, Rezans kusin. Recep gjorde militärtjänst i den turkiska armén när han i augusti dödades av en vägbomb utplacerad av PKK. Han blev 22 år gammal.

– Hur skulle jag kunna veta vem som bär skulden? Han gjorde sin plikt som soldat. Han tillhörde inte gerillan. Statens långa arm når överallt. Du kan inte göra motstånd. De kan bränna ner allting här och döda alla. Du kan inte ifrågasätta staten, säger Seyran Beycur.

Begravningar skådeplats för missnöje

Både i turkiska och kurdiska familjer finns det de som menar att Erdogan medvetet startat ett blodigt krig för att störta landet i kaos, stärka sin egen roll och vinna tillbaka röster i valkampen.

Soldatbegravningarna har blivit skådeplats för de anhörigas missnöje. Regeringsmedlemmar på plats har buats ut och tvingats bort.

Kan fängslas efter Erdogankritik

Receps kusin Ömer Bilir riskerar 16 år i fängelse för att ha kritiserat Erdogan.

– Allt jag sa var att han får bröder att slåss mot varandra. Nu står jag bland annat åtalad för terroristpropaganda, säger Ömer Bilir upprört.

”Alla mödrar borde kräva fred”

Kirimkaya är i sorg. På kort tid har två av byns unga män, två kusiner, dödats i det nygamla kriget. Nu ligger de femton meter från varandra på begravningsplatsen.

– Trots allt som hänt vill vi fortfarande ha fred. Alla mödrar borde gå samman och kräva fred och ett slut på blodspillan, säger Rezans mamma Adul Ipek.

Se hela korrespondenterna på tisdagskvällen 20.00 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.