Foto: TT

Kvarlevor visar tecken på explosion på Egyptair-planet

Uppdaterad
Publicerad

Kvarlevorna från offren för Egyptair-kraschen visar tecken på att det har varit en explosion ombord, enligt rättsmedicinska experter. Men ännu ska inga spår av sprängämnen ha upptäckts och från officiellt håll tillbakavisas uppgifterna.

”Allting som har publicerats om det här fallet är helt falskt, och rena antaganden som inte kommer från rättsliga myndigheter”, säger Hesham Abdelhamid, chef för de egyptiska kriminalteknikerna, i ett uttalande, enligt den egyptiska statliga nyhetsbyrån Mena.

Egyptairs plan 804 försvann från radarn under en flygning mellan Paris och Kairo tidigt i torsdags morse. Kroppsdelar, vrakdelar och personliga tillhörigheter hittades senare i Medelhavet norr om Alexandria. Samtliga ombord, 56 passagerare och 10 besättningsmedlemmar, tros ha dött i kraschen.

Egyptair-kraschen

– Storleken på kvarlevorna pekar mot en explosion, den största delen var stor som en handflata, uppger en källa inom de egyptiska myndigheterna.

”Allt är falskt”

Men Hesham Abdelhamid, chef för de egyptiska kriminalteknikerna, avfärdar uppgifterna om att fynden pekar mot en explosion.

”Allting som har publicerats om det här fallet är helt falskt, och rena antaganden som inte kommer från rättsliga myndigheter”, säger han i ett uttalande, enligt den egyptiska statliga nyhetsbyrån Mena.

Exakt vad som hände på planet är inte klarlagt och varken flygplansvraket eller de så kallade svarta lådorna har hittats.

Brandlarmet gick

Det finns också andra tecken på att det kan ha förekommit en explosion ombord. Till exempel har flygdata visat att ett brandlarm aktiverades strax före kraschen. Franska myndigheter uppger att flygplanets utrustning skickade varningssignaler om att rök upptäckts ombord innan kraschen.

Grekiska flygledare säger att de småpratade med piloten när flygplanet passerade grekiskt luftrum, men att ingen svarade när de anropade flygplanet för att lämna över det till sina egyptiska kollegor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet