En man går längs stranden i Newhaven i East Sussex i södra England. Foto: TT

Kvinna död i brittisk storm

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har omkommit i stormen Doris framfart i Storbritannien. Tåg har ställts in, bilister har fastnat i snön och tusentals hushåll har drabbats av strömavbrott.

Många plan är försenade – resenärer uppmanas att kontrollera sin flight innan de beger sig till Londonflygplatsen Heathrow.

Vindarna har på sina håll uppnått orkanstyrka i Storbritannien. Stora delar av landet har drabbats av trafikstörningar. Tusentals hushåll i Nordirland, Wales, Skottland och norra England har drabbats av strömavbrott.

Flera skadade

Flera personer har skadats av fallande träd och annat bråte. En kvinna fick svåra skallskador efter att ha träffats av lösflygande föremål på en gata i Wolverhampton i de centrala delarna av landet och avled, skriver BBC.

– Tråkigt nog blev det snart uppenbart att det inte fanns något som kunde göras för att rädda henne och hon förklarades död på platsen, säger en talesperson för ambulansen i West Midlands.

En annan kvinna skadades svårt efter att ha träffats av ett garagetak i Stoke-on-Trent.

En man vårdas på sjukhus med allvarliga skador efter att ha träffats av bråte som föll från taket vid ingången till tunnelbanan vid Victoria station i London.

Delar av taket till en idrottsanläggning i Milton Keynes, norr om London, kollapsade på eftermiddagen. Omkring 40 personer befann sig i lokalen och en flicka fördes till sjukhus med livshotande skador. Ett annat barn fick smärre skador. Stormen misstänks vara orsaken till kollapsen, skriver Sky News.

Många flighter försenade

Minst 77 flighter mellan Storbritannien och Irland har ställts in från Londonflygplatsen Heathrow. En av tio flighter uppges vara försenade, skriver AP.

Ett plan från Reykjavik fick nästan slut på bränsle efter att ha flera gånger ha försökt landa i både Manchester och Liverpool, utan att lyckas. Till slut kunde planet gå ned i Manchester.

Heathrow uppmanar alla resenärer att kontrollera sin flight innan de beger sig till flygplatsen.

– Eftersom Heathrow opererar på över 99 procent av sin kapacitet finns det inga luckor i tidtabellen som kan användas för försenade flighter och därför kommer vissa passagerare att uppleva störningar i sina resor, säger en talesperson för Heathrow till BBC.

Inga svenska flyg påverkade

Den svenska flygplatsoperatören Swedavia känner inte till att stormen drabbat flyg till eller från Sverige.

– Jag skulle inte säga att vi har någon väderpåverkan. Vi har en flight från Manchester som verkar vara en timme sen, men det kan bero på tekniken eller att den var sen till Manchester, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

I London ryckte räddningstjänsten ut till svenska ambassaden för att säkra en flagga som satt osäkert, rapporterar Sky News.

Bild från Twitter. Foto: Twitter

Nederländerna drabbat

Även Nederländerna har drabbats av ovädret med trafikkaos som följd, skriver AP.

Landningsstället gick sönder på ett plan som skulle landa på Amsterdamflygplatsen Schiphol på torsdagen, så att farkosten gled av landningsbanan. Alla passagerare klarade sig utan skador, uppger Reuters. Det är oklart om stormen spelade in, men det rådde hårda vindar vid tillfället, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.