Den misstänkte gärningsmannen förs från Shelby i North Carolina till South Carolina där massakern ägde rum. Foto: TT

Misstänkt för kyrkoskjutning gripen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit den man som varit efterlyst misstänkt för massmordet i en kyrka i Charleston i USA. Mannen är sedan tidigare känd av polisen.

Polisen har gripit den 21-årige man som misstänks för massmordet i en kyrka i Charleston, South Carolina, det skriver CNN och hänvisar till lokala medier. Han greps i Shelby i grannstaten North Carolina. Gripande ska ha gått lugnt till och kunnat genomföras efter ett tips från allmänheten. Han ska ha gripits i sin bil.

Mannen ska vara hemmahörande i Columbia, South Carolina och har tidigare gripits av polis för narkotikabrott och intrång. Det rapporterar lokaltidningen  Post and Courier.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Efter beskedet att den misstänkte har gripits har många andats ut i Charleston.  Kyrkan är avspärrad, blommor finns på plats och även några sörjande.

– Många här säger att det är hat och rasism men det räcker inte att beskriva dådet som det, många här menar att det är frågan om terrorism, berättat SVT Nyheters utsände Anders Naeselius på plats i Charleston.

Laddade om flera gånger

Nio personer, sex kvinnor och tre män, dog i skottlossningen som inträffade på onsdagskvällen lokal tid. Mannen ska ha använt en handeldvapen uppger poliskällor. Enligt överlevare ska mannen ha laddat om sitt vapen fem gånger och fortsatt dödandet trots att personer i församlingen försökt prata förstånd med honom.

”Ni våldtar våra kvinnor och ni tar över vårt land. Och ni måste bort” – ska gärningsmannen ha sagt enligt vittnesuppgifter till NBC News.

Flicka överlevde genom att spela död

Polisen rubricerar händelsen som hatbrott.

– Jag är övertygad om att det rör sig om ett hatbrott, säger polischefen i Charleston, Greg Mullen till Post and Courier. H

Mullen säger också att de tror att den mannnen agerat på egen hand.

Tre personer överlevde attacken, bland dem en 5-årig flicka som överlevde genom att spela död och en kvinna, som enligt vittnen till Post and Courier, skonades för att kunna berätta om händelsen. Bland de döda finns delstatssenatorn Clementa Pinckney som också var pastor i församlingen som attackerades.

– Känslorna här i eftermiddag är mycket spridda, många uttrycker ilska men många också hopp om försoning. Sörjande här säger att kan man ångra sig inför gud så måste vi männsikor också förlåta, berättar SVT Nyheters Anders Naeselius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet